Oamenii de știință cred că au găsit o cale de a accelera campaniile de vaccinare și imunizarea populației: administrarea unei singure doze de vaccin anti-COVID persoanelor care s-au vindecat deja de coronavirus, relatează Insider, citând mai multe studii.

Anticorpi COVID-19Foto: MedLife

Un număr tot mai mare de cercetători sunt de acord acum că o singură doză a vaccinurilor anti-COVID care necesită două administrări (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) este suficientă pentru persoanele care au avut deja coronavirusul.

Cercetările sugerează că administrarea unei a doua doze acestor persoane în esență reprezintă irosirea sa.

„Pentru cei care au fost infectați și s-au vindecat, adică zeci de milioane de persoane, ei vor avea nevoie de o doză care va face vaccinul eficient”, afirmă dr. James Hildreth, președinte al Meharry Medical College.

Hildreth a făcut parte din comisia de experți a Administrației pentru Medicamente și Alimente din SUA care a recomandat autorizarea vaccinurilor în această țară.

Odată ce o persoană a avut COVID-19, sistemul lor imunitar ar trebui să recunoască virusul dacă acesta invadează din nou. Așadar dacă un vaccin impulsionează organismul să producă din nou anticorpi, sistemul imunitar ar trebui să ridice o apărare mai puternică și rapidă.

Într-o scrisoare transmisă miercuri New England Journal of Medicine, 32 de cercetători de la Icahn School of Medicine de la Mount Sinai au scris că strategia administrării unei singure doze persoanelor care au avut deja virusul „necesită investigații”.

Echipa a descoperit în urma unui studiu restrâns că persoanele care au avut COVID-19 au dezvoltat între de 10 și 45 de ori mai mulți anticorpi după prima doză a vaccinului Pfizer sau Moderna decât au făcut-o în medie persoanele neinfectate.

Cercetarea urmează să fie evaluată inter pares (peer reviewed).

„Prima doză ajunge să funcționeze ca rapel”, afirmă dr. Jeremy Faust, un medic de terapie intensivă la spitalul Brigham and Women. „Dacă ai fost infectat este foarte probabil ca o singură doză să fie al naibii de bună pentru ceva timp”, a adăugat acesta.

Un test pentru anticorpi ar fi însă necesar pentru persoanele care suspectează că au avut COVID-19 dar nu s-au testat pentru boală. Dacă testul este pozitiv cel mai probabil a doua doză va fi inutilă.

„Care să fie motivul?”, întreabă Akiko Iwasaki, un imunolog de la Universitatea Yale. „Într-un fel este o doză risipită”, adaugă acesta.

Vaccinare în România (FOTO: Centru de coordonare a vaccinării anti-Covid)

Motive de optimism

Până în momentul în care cercetătorii de la Mount Sinai și-au publicat cercetările, un alt studiu preliminar a descoperit de asemenea niveluri ridicate de anticorpi în rândul angajaților sanitari care au avut COVID-19 și au fost inoculați cu prima doză a vaccinului.

Dr. Mohammad Sajadi, coautor al studiului, a declarat pentru Insider că pacienții dezvoltă de regulă anticorpi la două-trei săptămâni după infectarea inițială.

Însă angajații sanitari au prezentat niveluri ridicate de anticorpi la o săptămână după administrarea primei doze.

„Ceea ce arată acest lucru este că indivizii care au fost infectați anterior cu COVID au ceea ce numim un răspuns de memorie”, afirmă Sajadi. „Pentru majoritatea infecțiilor, a doua oară când vezi acel microorganism, ar trebui să ai un răspuns mai rapid”, a explicat acesta.

La sfârșitul lunii februarie un alt studiu din Marea Britanie a găsit niveluri aproximativ egale ale anticorpilor în rândul persoanelor care au primit prima doză a vaccinului Pfizer fără să fi avut coronavirusul și printre cele care s-au vindecat de COVID-19.

După ce persoanelor care au avut coronavirusul le-a fost administrată prima doză, acestea au dezvoltat niveluri ale anticorpilor de 140 de ori mai mari decât nivelul maxim de dinainte de vaccinare.

Însă unii experții sunt reticenți să propună această strategie de vaccinare, unul dintre motive fiind incertitudinile. Amânarea sau neadministrarea celei de-a doua doze pune multă presiune pe prima să ofere protecție solidă pe termen lung, au scris marți cercetători de la Universitatea Princeton.

Aceștia și-au exprimat îngrijorările că un regim cu o singură doză pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19 ar putea avea o „paletă largă” de rezultate în rândul persoanelor inoculate.

Însă Iwasaki afirmă că persoanele care au avut COVID-19 ar putea aștepta probabil luni de zile înainte de rapel, asta dacă ar avea nevoie de unul, în primul rând.

„Pur și simplu nu este nevoie să fie făcut atât de repede”, afirmă aceasta.

Oamenii de știință sunt de asemenea optimiști că, deși este cunoscut că nivelul anticorpilor scade în timp, celulele T vor oferi protecție îndelungată pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Un studiu recent a descoperit că persoanele care au avut COVID-19 au prezentat un răspuns imunitar mai puternic al celulelor T după administrarea primei doze a vaccinului Pfizer decât în rândul persoanelor care nu au contractat coronavirusul.

Citește și: