Ministerul de Externe britanic a anunţat miercuri că a convocat-o pe Nicole Mannion, însărcinată cu afaceri a Uniunii Europene la Londra, pentru a da explicaţii despre acuzaţiile că Regatul Unit a interzis exporturile de vaccinuri împotriva coronavirusului, relatează Agerpres citând Reuters.

Boris Johnson la o unitate de productie Valneva din ScotiaFoto: Andrew Parsons / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Marea Britanie, care s-a retras anul trecut din UE, a depăşit cu mult performanţele blocului european în privinţa vaccinării, reuşind să administreze doze pentru peste o treime din populaţie. Cele 27 de ţări membre ale Uniunii au acuzat companiile farmaceutice că nu respectă graficul zilnic de livrare. Este vizată şi AstraZeneca, deţinătoare a unor unităţi de producţie atât în Regatul Unit, cât şi în UE.

Bruxellesul susţine că a permis exportul către britanici a milioane de doze de vaccin Pfizer, pe care aceştia nu îl produc. În schimb, a afirmat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Londra a interzis „direct” exporturile de vaccin produs în Marea Britanie, invocând o clauză din contractul cu AstraZeneca conform căreia trebuie să onoreze cu prioritate comenzile interne.

Poziţia Londrei este că nu aplică o astfel de interdicţie, iar succesul campaniei britanice de vaccinare se datorează negocierilor cu companiile farmaceutice anul trecut şi investiţiilor făcute din timp în lanţurile de aprovizionare.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri parlamentului că trebuie să „corecteze” afirmaţia lui Michel, insistând că guvernul pe care îl conduce „nu a blocat exportul nici unei singure doze de vaccin împotriva Covid-19 sau a componentelor vaccinului”.

Charles Michel şi-a nuanţat ulterior afirmaţia despre o interdicţie „directă” de export, arătând că există „diferite modalităţi de a impune interdicţii sau restricţii privind vaccinurile”.

Un oficial european a afirmat că UE a permis exportul a opt milioane de doze de vaccin Pfizer de cealaltă parte a Canalului Mânecii.

Manfred Weber, liderul grupului Partidul Popular European, cel mai numeros din Parlamentul European, i-a transmis Ministerului britanic de Externe „să nu mai dea lecţii şi să prezinte datele privind exporturile Marii Britanii”.