Uniunea Europeană nu se foloseşte de vaccinuri pentru a face propagandă după modelul Rusiei şi al Chinei, dar îşi ''promovează valorile'', a afirmat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în legătură cu campania de vaccinare anti-COVID-19, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Charles MichelFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

''Nu ne lăsăm păcăliţi de China şi Rusia, regimuri cu valori mai puţin de invidiat decât ale noastre, în contextul în care ele desfăşoară operaţiuni foarte limitate, dar amplu mediatizate privind furnizarea de vaccinuri altor ţări'', a subliniat Michel într-o declaraţie publicată pe internet.

''În privinţa vaccinurilor, putem fi nerăbdători, dar nu orbi'', a avertizat înaltul demnitar european. El a spus că fără Europa nu ar fi fost posibile dezvoltarea şi producerea mai multor vaccinuri în mai puţin de un an, iar solidaritatea UE a ajutat ţările mai sărace să obţină primele doze de vaccin anti-COVID-19.

Charles Michel a ţinut să remarce că Rusia şi China au vaccinat mai puţine persoane decât Uniunea Europeană. ''Europa nu va folosi vaccinurile în scop de propagandă. Noi ne promovăm valorile'', a insistat el.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European a apărat un sistem de control al exporturilor de vaccinuri produse în ţările UE, sistem invocat de Italia săptămâna trecută pentru a bloca un transport cu vaccinuri AstraZeneca către Australia. ''Obiectivul nostru: a împiedica companiile cărora le-am comandat şi prefinanţat doze să le exporte altor ţări avansate atunci când nu ne-au furnizat ceea ce a fost promis. UE nu a oprit niciodată exporturile'', a explicat Charles Michel.