Texanii s-au trezit miercuri fără obligativitatea de a purta măști de protecție în spațiile publice și cu restricțiile asupra numărului de clienți din localuri ridicate, o mutare catalogată de unii drept libertate și de alții drept lipsă de judecată, relatează Reuters și CNN.

Coronavirus TexasFoto: Ian Halperin / UFI / Profimedia Images

Pe hârtie relaxarea restricțiilor în Texas este cea mai amplă din Statele Unite, alături de cea adoptată în statul Mississippi. În practică însă în mari zone din Texas obligativitatea purtării măștii și limitarea numărului de clienți al afacerilor nu au fost niciodată implementate.

Mai mulți retaileri majori, lanțuri de supermarketuri și de restaurante din Texas au anunțat că vor cere în continuare purtarea măștilor de protecție în magazinele lor, lucru permis de ordinul de relaxare a restricțiilor semnat de guvernatorul republican Greg Abbott.

Texas, al doilea cel mai populat stat american, a fost de asemenea unul dintre primele state ale SUA care și-au redeschis economia după primul val al pandemiei din luna mai a anului trecut.

Până duminică 18% din populația SUA a fost inoculată cu cel puțin o doză a unui vaccin anti-Covid, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Oficialii locali ai regiunilor în care pacienții infectați cu coronavirusul ocupă mai mult de 15% din paturile de spital pentru 7 zile consecutive pot impune din nou restricții asupra afacerilor și obligativitatea purtării măștilor, potrivit ordinului lui Abbott însă deocamdată nicio regiune din Texas nu se află în situația respectivă.

Consiliul local din Austin, capitala Texasului, au votat să mențină obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice și au provocat autoritățile statale să dea în judecată orașul.

„În Austin suntem dedicați salvării vieților”, a afirmat pe Twitter unul dintre consilierii locali ai orașului.

Agenția de Educație din Texas recomandă purtarea în continuare a măștilor în școli iar restricțiile nu vor fi relaxate și pentru azilurile de bătrâni din acest stat.

Organizația Conservatorii Evrei din Dallas intenționează să dea o petrecere miercuri seara la care să participe în jur de 200 de persoane. Organizația a anunțat că va ține un moment de reculegere pentru persoanele decedate din cauza COVID-19, servi băuturi și aprinde un foc de tabără în care participanții vor fi încurajați să își arunce măștile.

„Este despre libertate și responsabilitate personală”, afirmă Benjie Gershon, fondatorul organizației.

„Actul de a arunca o mască în foc... nu este în niciun fel menit să minimalizeze sau submineze numărul tragic de persoane care s-au îmbolnăvit cu COVID”, a adăugat acesta.

Citește și: