Milioane de copii și adolescenți din Anglia s-au întors la școală luni pentru prima dată după două luni de carantină strictă pentru a preveni răspândirea coronavirusului, anunță Reuters și Associated Press.

Elevi de liceu in AngliaFoto: Oli Scarff / AFP / Profimedia Images

Redeschiderea școlilor engleze pentru toți elevii este un prin pas dintr-un plan în 4 etape al guvernului condus de premierul Boris Johnson de a relaxa restricțiile concomitent cu prevenirea unui nou val al infecțiilor după o iarnă devastatoare care a pus presiuni enorme asupra sistemului medical din această țară.

Marea Britanie a înregistrat 124.500 de decese în decurs de 28 de zile după confirmarea diagnosticului cu COVID-19, a cincea cea mai mare rată a deceselor din lume și cea mai ridicată din Europa.

Carantina va rămâne însă în vigoare pentru adulții din Anglia, regiune în care contactele sociale sunt sever restricționate, persoanele sunt obligate să rămână în case cu excepția ieșirilor esențiale, majoritatea magazinelor sunt închise și restaurantele și cafenelele pot vinde doar la pachet sau livra la domiciliu.

„Întoarcerea la școală a fost prioritatea noastră și primul pas din harta noastră către întoarcerea la normalitate”, a notat premierul Boris Johnson pe Twitter.

Redeschiderea școlilor va reprezenta o ușurare uriașă pentru milioanele de părinți care au fost nevoiți să își împartă timpul între locurile de muncă full-time și supravegherea copiilor.

Elevii din școlile primare se vor întoarce la ore cu respectarea unor reguli antiepidemice, neavând voie să socializeze între ei cu excepția unei perioade strict definite. Sosirile și plecările de la școală vor fi de asemenea decalate pentru a preveni un flux prea mare de copii.

Pentru profesorii din ciclul gimnazial și elevii lor regulile vor fi mai stricte. Adolescenții vor fi testați în masă pentru COVID-19, o durere de cap logistică pentru școli, și vor fi nevoiți să poarte măști de protecție în timpul orelor.

În pofida acestor restricții, consensul aproape unanim printre părinți, educatori, psihologi și asistenții sociali este că întoarcerea la școală a fost o problemă urgentă în ceea ce privește sănătatea mentală a copiilor, educația și șansele lor în viață.

Majoritatea elevilor au pierdut peste trei luni de școală în primăvară și la începutul verii anul trecut când Marea Britanie s-a aflat în prima sa carantină strictă împotriva COVID-19.

În prima carantină, precum și în cea care s-a încheiat acum, doar copii considerați vulnerabili sau cei ai căror părinți lucrau în domenii esențiale au putut merge la școală.

Însă chiar și aceștia nu au avut parte de ore normale, profesorii fiind ocupați cu organizarea învățământului la distanță pentru toți ceilalți.

Citește și: