Brazilia a înregistrat cel mai mare număr zilnic de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei, informează dpa și Wall Street Journal.

Coronavirus BraziliaFoto: Fernando Souza / Zuma Press / Profimedia

Datele de marţi au indicat 1.641 de decese asociate COVID-19 în ultimele 24 de ore. Anterior, recordul zilnic de decese provocate de noul coronavirus fusese de 1.595 pe 29 iulie.

În total, ţara a înregistrat un total de 257.361 de decese asociate COVID-19.

După recenzarea a circa 60.000 de cazuri noi marţi, numărul total de contaminări a ajuns la 10,6 milioane. Doar Statele Unite şi India au înregistrat mai multe infecţii.

Brazilia, care şi-a început campania de vaccinare în ianuarie, este una dintre ţările cele mai afectate de pandemie la nivel mondial.

„Ne confruntăm cu o situație dramatică - sistemele de sănătate din multe state ale Braziliei sunt deja în colaps iar altele vor urma în următoarele câteva zile”, a declarat pentru WSJ Eliseu Waldman, un epidemiolog la Universitatea São Paulo.

Mai mulți doctori au raportat o creștere vertiginoasă a infecțiilor în rândul persoanelor mai tinere și fără alte probleme de sănătate, multe dintre acestea având 30-40 de ani.

În țara învecinată Peru unii doctori s-au îmbolnăvit grav mai repede, la doar 3-4 zile după apariția primelor simptome, comparativ cu media de 14 zile de anul trecut.

„Virusul se comportă diferit”, afirmă Rosa Lopez, un medic de terapie intensivă de la spitalul Guillermo Almenara Irigoyen, aceasta adăugând că virusul „este foarte agresiv...situația este foarte dificilă, cu adevărat îngrozitoare”.

Preşedintele Jair Bolsonaro, care a minimizat de la început seriozitatea acestei ameninţări la adresa sănătăţii, a pus recent sub semnul întrebării necesitatea de a fi vaccinaţi împotriva coronavirusului.

Brazilia, o ţară de aproximativ 210 milioane de locuitori, a rămas în mare parte deschisă de Crăciun, Anul Nou, perioada sărbătorilor de vară şi în săptămâna carnavalului.

Sâmbătă, o livrare de materiale pentru producerea a 12,2 milioane de doze de vaccin AstraZeneca a ajuns la Rio de Janeiro.

Institutul de cercetare Fundacao Oswaldo Cruz intenţionează să producă circa 110 milioane de doze de vaccin AstraZeneca până la jumătatea anului folosind ingrediente active importate.

În a doua jumătate a anului el ar trebui să fie capabil să poată produce în mod independent încă 110 milioane de doze datorită transferurilor de tehnologie.

Citește și: