Președintele brazilian Jair Bolsonaro a pus din nou la îndoială vineri eficacitatea vaccinurilor împotriva coronavirusului, pe când țara sa, care se afla în mijlocul celui de-al doilea val de pandemie, tocmai a lansat o campanie națională de vaccinare, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

"Există încă o mulțime de oameni preocupați de vaccin", a declarat șeful statului brazilian reporterilor în fața palatului prezidențial. "Voi fi foarte clar. Nu putem obliga pe nimeni să fie vaccinat."

Vaccinarea "este voluntară", a insistat el, pentru că "până la urmă nimic nu este dovedit științific cu acest vaccin. Nu s-a ajuns la concluzia că vaccinul este perfect eficient", a continuat el, chiar dacă conform agenției de sănătate Anvisa, vaccinul ”ajută la prevenirea cazurilor grave în Brazilia în rândul celor care au fost vaccinați ”.

Jair Bolsonaro nu s-a referit în mod explicit la Coronavac, singurul vaccin disponibil în Brazilia, dezvoltat împreună cu chinezii de la Sinovac, și promovat de guvernatorul Sao Paulo, Joao Doria, posibilul său adversar la alegerile prezidențiale din 2022.

Anvisa dăduse undă verde duminica trecută acestui vaccin, precum și celui de la AstraZeneca / Oxford.

Vaccinările au început luni doar cu CoronaVac. Vaccinul AstraZeneca / Oxford va începe să fie injectat cu întârziere, cele două milioane de doze promise de India, care îl fabrică, nu vor decât vineri seara în Brazilia.

Jair Bolsonaro, care a continuat să minimizeze criza sănătății, a criticat în repetate rânduri „vaccinul chinez al lui Doria” și a asigurat că nu va fi vaccinat.

Cu aproape 215.000 de decese cauzate de coronavirus și peste 1.000 de decese zilnice, Brazilia este a doua țară cea mai afectată de pandemie după Statele Unite.