Doar una din două persoane din Ungaria notificate de medicul de familie să se prezinte pentru a fi vaccinate merg la inoculare, a avertizat luni Béla Merkely, rectorul Universității de Medicină Semmelweis, potrivit Euractiv.

Viktor Orban s-a vaccinat (Facebook)Foto: Hotnews

Merkely a atras atenția asupra problemei într-un interviu despre al treilea val al pandemiei acordat la radio luni. Acesta a afirmat că „fiecare respingere a unui vaccin crește semnificativ probabilitatea infectării”, potrivit agenției MTI.

Rectorul a avertizat că sectorul sanitar resimte deja efectele celui de-al treilea val al pandemiei, secțiile Covid și unitățile de terapie intensivă începând din nou să se umple iar numărul de pacienți ventilați mecanic fiind în continuă creștere.

Acesta a declarat însă că situația este mai bună decât în primul val al pandemiei, existând încă locuri libere. Merkely a declarat de asemenea că speră la îmbunătățirea situației acum că a început vaccinarea personalului sanitar.

Potrivit acestuia, câteva mutații noi sunt deja „posibil mai răspândite” în rândul tinerilor și persoanelor de vârstă mijlocie, cauzând adesea pneumonie severă.

Citește și: