Vaccinul unidoză dezvoltat de Johnson & Johnson pare sigur și eficace, potrivit unor documente publicate miercuri de Agenția pentru Medicamente și Alimente din SUA (FDA), anunță Reuters.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

FDA a studiat independent rezultatele testelor clinice desfășurate pe aproximativ 40.000 de persoane în mai multe țări.

Astfel, potrivit documentelor, eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson a fost de 85,9% împotriva formelor grave ale bolii în SUA, de 81,7% împotriva acestor forme grave în Africa de Sud și de 87,6% în Brazilia, unde tulpini locale ale coronavirusului sunt larg răspândite.

Comisia de experți independenți ai agenției americane se va întruni vineri pentru a lua o decizie privind aprobarea sa pentru administrare în Statele Unite. Deși nu este obligată să urmeze recomandarea comisiei, FDA a făcut acest lucru când a autorizat vaccinurile Pfizer și Moderna.

Johnson & Johnson a anunțat luna trecută că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficacitate de 66% în prevenirea COVID-19 în cazul mai multor variante ale coronavirusului, potrivit unui studiu global la care au participat aproape 44.000 de persoane.

Eficacitatea sa a variat de la 72% în Statele Unite la 66% în America Latină și la 57% în Africa de Sud, unde a apărut una din tulpinile care provoacă îngrijorări. De asemenea vaccinul J&J are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor severe ale COVID-19, potrivit companiei.

Documentele publicate de FDA miercuri afirmă că vaccinul s-a dovedit eficace în reducerea riscului de a dezvolta COVID-19 și că a prevenit testarea pozitivă cu coronavirusul în urma unui test PCR pentru cel puțin 14 zile după vaccinare.

Trei participanți la studiu au dezvoltat efecte adverse grave însă FDA notează că analiza acestora nu a ridicat îngrijorări de siguranță specifice care să împiedice autorizarea sa pentru administrare de urgență.

Citește și: