Ungaria nu poate relaxa încă lockdown-ul parțial introdus pentru combaterea răspândirii coronavirusului întrucât un al treilea val de infecții a dus la creșterea numărului de noi cazuri și doar o parte mică a populației a fost vaccinată până acum, a declarat miercuri premierul Viktor Orban citat de Reuters.

Viktor OrbanFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

Ungaria a devenit miercuri prima țară din Uniunea Europeană care a început să își vaccineze populația cu vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinopharm, autoritățile de la Budapesta aprobând și administrarea vaccinului rusesc Sputnik V deși acestea nu au fost autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente.

„Aceasta este o zi importantă întrucât începem inoculările cu vaccinurile chinezești”, a declarat Orban într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Deocamdată nu este clar dacă premierul ungar sau cabinetul său se vor vaccina în curând și cancelaria sa nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters de a comenta asupra subiectului.

„Situația nu este ușoară dar avem vestea bună că mult mai multe vaccinuri au sosit și că numărul de persoane inoculate va crește”, a mai declarat Viktor Orban, adăugând că „însă al treilea val amenință Ungaria”.

Ungaria raportase până miercuri 410.129 de infecții cu coronavirusul și 14.552 de decese cauzate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei.

În jur de 471.000 de persoane au fost vaccinate până acum, număr reprezentând aproape 5% din populația Ungariei.

„Nu putem vorbi încă despre relaxare (a restricțiilor)”, a precizat premierul ungar, părând să infirme un calendar prezentat la începutul lunii februarie potrivit căruia autoritățile intenționau să ia o decizie în acest sens lunea viitoare.

Printre restricțiile impuse în Ungaria începând din luna noiembrie a anului trecut se numără carantina pe timp de noapte, închiderea barurilor și restaurantelor și interzicerea adunărilor publice.

Autoritățile de la Budapesta speră să vaccineze peste 800.000 de persoane în decurs de o săptămână, potrivit unui anunț făcut marți de un reprezentant al guvernului.

Citește și: