Bulgaria va redeschide restaurantele de la 1 martie martie și va ridica interdicția aplicată cluburilor de noapte din aprilie, a declarat miercuri premierul Boiko Borisov, care mizează pe succesul campaniei de imunizare contra coronavirusului și pe numărul mare al celor care și-au revenit după Covid-19, transmite Reuters.

Boiko BorisovFoto: consilium.europa.eu

Bulgaria a deschis programul de vaccinare pentru toți cetățenii săptămâna trecută cu scopul de a îmbunătăți ritmul campaniei, mai mic decât în alte țări UE din cauza neîncrederii populației în vaccinurile aprobate.

În ciuda unei creșteri graduale a numărului de noi infecții la sud de Dunăre în ultima lună, Borisov spune că se mărește rapid protecția contra infectării cu coronavirus, lucru ce justifică ridicarea restricțiilor.

Până acum au fost vaccinați aproximativ 150.000 de bulgari, 17.000 doar marți, iar alți 200.000 și-au revenit după boală, a spus Borisov într-o ședință de guvern.

”În Bulgaria, cu măsuri respectate cu strictețe, măsuri care – în același timp – sunt cele mai liberale din Europa – am avut rezultate care au permis oamenilor să trăiască normal. Bulgarii nu simt că este pandemie, ca în alte țări europene”, a declarat premierul.

Bulgaria a redeschis școlile gimnaziale, mall-urile și sălile de sport de la începutul lunii februarie, dar a ținut restaurantele și barurile închise, din cauza temerilor privind noile tulpini ale coronavirusului, mai contagioase.

Decizia a provocat protestele proprietarilor de baruri și restaurante, însă acestea vor fi deschise doar cu puțin înainte de alegerile de pe 4 aprilie.

Bulgaria a raportat miercuri 1.800 de cazuri noi, aproape jumătate din cifrele văzute în noiembrie, dar mai mult de cele aproximativ 600 de cazuri pe zi de luna trecută. Până acum, vecinii noștri au înregistrat 240.391 de infecții cu coronavirus și 9.978 de decese asociate cu Covid-19.