Companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech au solicitat Uniunii Europene în luna iunie a anului trecut 54,08 euro pentru o doză a vaccinului anti-Covid dezvoltat de acestea, preț care ulterior a fost scăzut la 15,50 euro per doză în urma negocierilor, relatează Euractiv.

Vaccin Pfizer-BioNTechFoto: Gary Coronado/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit unor informații publicate joi de mass-media germană inclusiv de cotidianul Süddeutsche Zeitung, companiile au afirmat de asemenea în oferta inițială că au „finanțat integral din surse proprii” dezvoltarea vaccinului anti-Covid.

Achiziția de 500 de milioane de doze, suficiente pentru jumătate din populația UE, ar fi costat blocul comunitar în jur de 27 de miliarde de euro.

Potrivit presei germane, BioNTech și Pfizer au mai susținut că prețul includea deja „cel mai mare discount” care ar putea fi oferit unei țări industrializate.

Prețul de 54,08 euro ar fi fost de 20 de ori mai mare decât prețul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.

Președintele comisiei pentru medicamente a colegiului medicilor germani, Wolf Dieter Ludwig, a declarat presei germane că un asemenea preț ar fi „dubios” și că „nu este în niciun fel justificat” dată fiind situația actuală a pandemiei.

Mass-media din Germania relatează că au existat de asemenea confuzii cu privire la afirmația celor două companii că ar fi dezvoltat integral vaccinul din surse proprii de finanțare, BioNTech primind fonduri din partea guvernului german la înființarea sa.

Compania germană a primit de asemenea în luna septembrie a anului trecut fonduri în valoare de 375 de milioane de euro de la guvernul federal din această țară pentru a accelera dezvoltarea vaccinului, potrivit unui anunț postat pe website-ul companiei.

Citește și: