Contracte năucitoare ale unor companii care produc vaccin anti-Covid, cu exonerare de daune și garantare prin proprietăți de stat

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 14 februarie 2021, 16:40 Actualitate | Coronavirus


Vaccinul Pfizer-BioNTech
Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Peru se luptă din greu cu al doilea val al pandemiei de Covid-19. La fel se întâmplă în Uruguay și Argentina. Marile companii farmaceutice care produc vaccinuri anti-coronavirus pentru țările Americii de Sud (și nu numai) pun presiuni pe guverne, atât în ce privește exonerarea companiilor de răspunderea legală pentru efectele secundare ale vaccinurilor, cât și cu privire la eventuala garantare a plății acestora cu active de stat. Am putea deduce că aceste companii, favorizate de criza Corona, își extind puterea îndatorând state întregi. Negocierile pentru condiții și transparența contractelor s-au blocat și la nivelul UE.

„Clinicile din Lima sunt supraaglomerate, personalul este epuizat - iar campania de vaccinare a început doar săptămâna aceasta, cu inițial doar 300.000 de doze de vaccin din China”, relatează site-ul online al primei televiziuni germane, tagesschau.de. Însă și alți producători de vaccin sunt „pe drumul cel bun”, al încheierii de uriașe contracte, cu statele paralizate de pandemie.

Un lucru este clar: Peru are nevoie urgentă de vaccin. Lima e în lockdown, mulți oameni se află într-o situație dificilă, deoarece majoritatea peruanilor trăiesc din câștigurile zilnice, iar medicii protestează de săptămâni, împotriva condițiilor de muncă precare. În plus, țara se află într-o criză guvernamentală. După destituirea președintelui Martín Vizcarra în noiembrie, este în funcție un guvern de tranziție, aflat sub presiune politică. Țara negociază într-o situație dificilă.

Negocieri secrete cu Peru


Peru și Pfizer au negociat luni de zile, pentru aprovizionarea cu vaccinuri. Detaliile negocierilor rămân însă secrete. Noul contract dintre Peru și Pfizer / BioNTech prevede că Peru va primi de la consorțiul farmaceutic 20 de milioane de doze de vaccin. Șase milioane de doze sunt așteptate să sosească până în luna iulie.

Fostul ministru al Hidrocarburilor, Victor Zamora, este însă precaut în așteptări, deoarece contractul are o istorie controversată. Zamora susține că Pfizer a cerut garanții de amploare în negocierile pentru inițial nouă milioane de doze, în cazul în care Peru nu poate plăti. „Din câte știu eu, Pfizer a dorit să acceseze proprietatea de stat. Nu știu exact ce înseamna asta. Dar în Peru s-a discutat despre proprietățile noastre din străinătate”, spune el.

„Astfel de valori ar fi posibile din punct de vedere legal”, explică Pedro Villarreal, expert în drept internațional, pentru tagesschau.de. „Conturile bancare străine, pachetele de acțiuni pe care Peru le deține în companii din străinătate sau clădirile - dar nu și ambasada - ar putea fi luate în considerare. Astfel de garanții nu sunt neobișnuite, atunci când țările cu putere de cumpărare redusă cumpără utilaje sau software de la companii internaționale”.

De data aceasta e însă vorba despre un vaccin care salvează vieți, într-o situație de urgență globală. „Particularitatea ar fi, că un medicament esențial este negociat în astfel de termeni și condiții dure”, spune Villarreal. Ceea ce s-a convenit acum între Pfizer și Peru rămâne însă un secret.

Transparentizarea contractelor ar ajuta și Peru, consideră fostul ministru Zamora. El se îndoiește că, în prezent, este posibil să negociezi pe picior de egalitate. „Pfizer știe la ce preț și în ce condiții cumpără fiecare țară. Compania știe ce țări au acceptat și cu ce clauze.”

Când a fost întrebat despre negocierile cu Peru, Pfizer a subliniat că „discuțiile dintre Pfizer și guverne [...] sunt confidențiale și, prin urmare, nu facem alte comentarii”. La începutul săptămânii, BioNTech și Pfizer au anunțat într-un comunicat de presă că obiectivul lor comun este de a oferi peruanilor o vaccinare rapidă.

Fără despăgubiri în Uruguay


Potrivit unui raport al portalului Amerika21 din America Latină, președintele Uruguayului, Luis Lacalle Pou, a declarat că a semnat un contract cu Pfizer pentru furnizarea a două milioane de doze de vaccin. Pentru a primi o livrare, trebuiau semnate anumite clauze de confidențialitate. Surse oficiale au subliniat că Uruguay-ul ar trebui să renunțe la cererile de despăgubire, în cazul posibilelor efecte secundare pe termen lung, cauzate de vaccin.

Pe 3 februarie, guvernul Lacalle Pou a anunțat că toți cei care ar dori să fie vaccinați vor trebui să semneze o declarație de consimțământ, similară cu cea dinaintea unei proceduri chirurgicale. De atunci, s-a speculat că Pfizer și guvernul uruguayan vor să se protejeze, în acest fel, de eventualele cereri de despăgubire.

Garanții cu „inalienabile” în Argentina


Compania americană a procedat în mod similar în Argentina. Negocierile despre o posibilă administrare a vaccinului Pfizer au eșuat acolo, pentru moment. Ministrul argentinian al Sănătății, Ginés González, a comentat cererile concernului Pfizer, „de a încălca demnitatea țării sale”. Pfizer ar fi cerut ca tratatul să anuleze legile naționale, iar controversele să fie supuse arbitrajului internațional.

În plus, Argentina ar trebui să adopte o lege privind garanțiile de plată prin active inalienabile. Acestea includ puțuri de petrol, ghețari, drepturi de pescuit, etc. Toate acestea reprezintă valori tranzacționabile pe burse, deoarece chiar și apa dulce a început recent să fie tranzacționată la bursa din New York.

Președintele argentinian, Alberto Fernández, ajunsese inițial la o soluție de compromis în negocieri, cu concesii reciproce. În ultimul moment însă, compania nu a acceptat nicio cerere de despăgubire în cazul deteriorării materialului de vaccinare, astfel încât contractul nu a fost încă semnat.

Blocaj și lipsa de transparență la nivel european


Discuțiile cu Pfizer / BioNTech s-au blocat și la nivel european. Comisia Europeană, care negociază pentru statele membre, s-a confruntat cu avocații SUA, pentru „probleme de daune”. Parlamentarii UE cer accesul la tratate. Trei contracte de la alți producători sunt până acum publice, dar „au fost înnegrite în locuri relevante”, iar contractul Pfizer / BioNTech lipsește.

Germania a investit 750 de milioane de euro din bani publici în dezvoltarea vaccinului, 375 de milioane au ajuns la BioNTech din Mainz. BioNTech a anunțat că examinează în prezent modul în care va fi publicat contractul.

„Vrem mai multe informații despre cine este responsabil în caz de daune”, spune Rasmus Andresen, care reprezintă Verzii, în Parlamentul European. „Vaccinurile sunt plătite cu bani europeni. În calitate de parlament, suntem responsabili nu numai pentru monitorizarea Comisiei, ci și pentru monitorizarea modului în care sunt folosiți banii”, a spus acesta.

Suerie Moon, co-directoare a Centrului Global de Sănătate din Geneva, critică lipsa de transparență a negocierilor: „Publicul ar trebui să știe: ce a cerut guvernul meu? Sau la ce a renunțat, pentru a avea acces la vaccin?” Moon solicită o dezbatere fundamentală, care depășește pandemia Corona: „E vorba despre cât de multă transparență poate aștepta publicul, de la o industrie ale cărei decizii au o influență atât de mare asupra vieții și a morții”.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


23226 vizualizari

 • +28 (40 voturi)    
  adevarul e la mijloc (Duminică, 14 februarie 2021, 16:58)

  Joe1 [utilizator]

  ca se cer garantii de la niste state ca o sa plateasca vaccinurile mi se pare ok. doar nu sunt gratis.

  pe de alta parte excesul de cerere fata de oferta si monopolul e foarte daunator. dar se intample deja si cu grupul Facebook care detine cam tot ce e social-media si schimba conditiile in mod autoritar: nu-ti convine ca-ti luam datele si te urmarim peste tot dispari de pe social-media.
  • +5 (39 voturi)    
   Dar contracte SECRETE fara responsabilitate e OK? (Duminică, 14 februarie 2021, 17:35)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Joe1

   toate contractele pt vaccinuri COVID sunt pline de chichite avocatesti care IMPUN OBLIGATORIU ca firmele care produc vaccinul sa nu aiba nici o responsabilitate in cazul in care cineva moare din cauza vaccinului
    #showComment#showComment
 • -12 (36 voturi)    
  Care e asemanarea intre copii si "antivacși"? (Duminică, 14 februarie 2021, 17:11)

  cenzuratul [utilizator]

  Copiii cred in Mos Craciun, antivacșii cred in posibilitatea efectelor secundare pe termen lung ale vaccinurilor anti-covid.

  Rog bratul stiintific al comentatorilor HN sa intervina rapid si sa garanteze ca nu pot exista efecte secundare pe termen lung si ca ne spuna ca cerinta Pfizer fata de Uruguay pleaca de la o premiza falsa.
  • +17 (25 voturi)    
   daca vrei garantii, ele nu exista in general (Duminică, 14 februarie 2021, 18:06)

   Joe1 [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   stii vorba aia cu pe termen lung toti suntem ....
  • -9 (33 voturi)    
   Daca riscul este 0 de ce se feresc producatorii? (Duminică, 14 februarie 2021, 18:25)

   luciannn [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Daca riscul de aparitie a efectelor pe termen lung este 0, de ce producatorii se feresc de o responsabilitate pentru acestea prin clauza in contract?

   Antivacsii sunt conspirationisti? Producatorii de vaccinuri sa adauge clauza prin care isi asuma raspunderea pentru eventuale efecte pe termen lung, garantand astfel calitatea produsului lor. Daca nu vor, practic admit ca exista probleme pe termen lung si dau apa la moara antivacsilor...
    #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +1 (53 voturi)    
  Pfizer e Mana lui Dumnezeu (Duminică, 14 februarie 2021, 17:13)

  Itsoc [utilizator]

  Cum? Pfizer se da la din astea? nu se poate domle, Pfizer sunt salvatorii omenirii!

  sa vedeti cand Ministerele Sanatatii din tarile vestice vor fi conduse de Pfizer.

  12 vaccinuri pe an, 4 consultatii pe luna, experimente genetice direct pe oameni, va fi parfum!
  • +9 (17 voturi)    
   cand (Duminică, 14 februarie 2021, 17:46)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   te gandesti ca astia de la pfizer au mutat rapid cercetatorii de la viagra la covidul asta ...
    #showComment
  • +5 (11 voturi)    
   vaccin (Duminică, 14 februarie 2021, 19:52)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Da, dar iti trebuie si-un sistem de sanatate privatizat, care sa-ti ia banii! Ca, te trezesti, ptiu drace, ca vrei sa te injecteze gratis! Pai, unde ne trezim boss, in comunism? Stati linistit, vineeee!
    #showComment
 • -2 (36 voturi)    
  nu-i nimic năucitor (Duminică, 14 februarie 2021, 17:36)

  di livio [utilizator]

  îi banal și previzibil, pidemia lu pește îi despre bani, nu despre salvat vieți, compasiune sau solidaritate, nice vorbă...la criza din 2009 se pompară sume imense în bănci să nu dea faliment băncile, vine armaggedonu dacă dă faliment vreo bancă...amu se pompează sume imense în big farma sub amenințarea aceluiași armaggedon...problema-i că din cauza lu big farma nehalită io îs obligat la botniță pe stradă, aberația secolului...să se umple ei de bani, nu să-i salvez io pe bunici...și dacă vreunu comentează împotriva botnițării îi linșat mediatic, tăt nu-i place lu CTP termenu...vezi Puiu, Bittman, Bucur...roboțeii băgați viteză, big farma denigrată
  • -5 (35 voturi)    
   pandemia (Duminică, 14 februarie 2021, 18:03)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   De aia'i buna o pandemie la casa omului: castiga BigPharma, castiga guvernele, pierd cetatenii.
    #showComment#showComment
 • -10 (32 voturi)    
  hehe (Duminică, 14 februarie 2021, 17:40)

  Mazeta [utilizator]

  Nu știu cum e în alte țări, dar Pfizer a luat țeapă aici, fiindcă în România totul este deja vândut sau promis străinilor.
  • +2 (8 voturi)    
   sanatatea (Duminică, 14 februarie 2021, 19:56)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Stai putin, si cu sistemul de sanatate ce facem? Ca doar nu l-om lasa pe mana indigenilor?! Ca, de fo' trei's de ani tot aflam ce prost administrator e statul!
    #showComment
  • +5 (7 voturi)    
   Exista diferite stagii de saracie (Luni, 15 februarie 2021, 1:51)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   România tocmai a trecut de 12mii$ PIB /capita. Asta înseamnă că suntem considerați o țară cu venituri mari. Suntem în stare sa plătim 100-200 milioane $ pe vaccinuri.
   Sunt țări unde PIB / capita e de câteva mii $ pe an. Sau mai puțin. În multe țări nici acest indicator nu spune multe datorită inegalitatilor sociale. Salariile pe tot anul pot fi de câteva ori mai mici.
   Peru a naționalizat cândva active ale companiilor străine.
 • -2 (34 voturi)    
  Welcome to the dark side (Duminică, 14 februarie 2021, 18:04)

  Socrate2021 [utilizator]

  Bun articol. Toata lumea stie ca e combinatie , dar mai rar presa main stream de la noi a prezentat lucrurile din acest unghi. Chapeau, hotnews@
  • +5 (11 voturi)    
   Aiurea (Duminică, 14 februarie 2021, 22:03)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Socrate2021

   Articolul e senzationalist pe gratis. Prezinta drept scandal un sistem bine justificat, bine pus la punct, care functioneaza in domeniul farmaceutic de decenii. Fara sistemul asta, inovatia in domeniul farmaceutic ar fi inexistenta, si mai astepta si-acuma sa se riste cineva sa produca un vaccin.

   Am scris mai sus in alt comentariu cum functioneaza si de ce sistemul de testare si punere in piata a medicamentelor - e ceva, da' nu e mare diferenta intre vaccinuri si alte medicamente, dpv. al testarii.
    #showComment#showComment
 • +10 (26 voturi)    
  Și totuși care e problema? Te obligă cineva? (Duminică, 14 februarie 2021, 18:44)

  Amerlocu [utilizator]

  Companiile farmaceutice vor să se asigure că vor fi plătite dacă dau vaccinuri pe credit. Aici vorbim de țări ce au obiceiul să nu-și plătească facturile. Își mai amintește cineva de cât ori a dat faliment Argenina? De ce ar trebui să aibă cineva încredere în ea?

  Peru e o țară la fel de faină. A lansat la începutul anilor 2000 obligațiuni de miliarde de USD cu dobânzi mari pe care a refuzat apoi să le răscumpere. Asta în timp ce cumpăra cu banul jos armament rusesc valorând ceva mai mult ca obligațiunile alea pe care refuza să le plătească la termen.

  Evident că oricine face afaceri cu din ăștia trebuie să se asigure împotriva țepelor. Și cum altfel te poți asigura afară de a-i pune să garanteze cu bunuri solide ce sunt în afara acelor țări? Sunt unul din milioanele de acționari ai Pfizer. Mi-aș dori să fie Gonzalez din Peru vaccinat iar apoi să-și arate dinții galbeni rânjind când vine vorba de plată? Nu prea...

  La fel chestia cu daunele. Te temi de vaccin? Păi nu-l fă! E extrem de simplu. Așteaptă răbdător câțiva ani până ce există mai multe date. Care e problema? De ce ar trebui producătorul să se oblige să-ți plătească daune? Dacă ai dubii nu-ți asuma riscul.

  Apoi ce companie normală ar acepta să se judece pentru daune în țări corupte și putrede ca Argentina, Uruguay sau cam orice țară latino-americană?

  Soluția la toate astea e foarte simplă: N-aveți decât să cumpărați cu banu' jos și plata în avans vaccinuri de la ruși și chinezi. În olus dacă apar reacții adverse aceeași producători ruși și chienzi vă vor arăta cu promptitudine degetul mijlociu ridicat spre ceruri.
  • -1 (9 voturi)    
   vaccinuri (Duminică, 14 februarie 2021, 20:41)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   ".... țări corupte și putrede ca Argentina, Uruguay sau cam orice țară latino-americană?" Chiar nu m-am gandit pana acum: cu atatea Portocale si, inca sunt corupte? Si, asa corupte, stau cam mult peste Ro. la PIB / capita. O fi bine, o fi rau?
    #showComment
  • -1 (13 voturi)    
   Ahaaaa (Duminică, 14 februarie 2021, 22:19)

   Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Cică nu te obliga nimeni, dar unii "ambasadori" și "specialiști în sănătate publica" ar vrea sa fie și câinii vaccinați de covid, pe motiv ca asta-i directiva "salvatoare" propagata de "imenșii specialiști ai OMS-ului" și arunca cu amenitari. Trebuie să-i credem pe cuvânt, mai ales ca au emanat numai "coerenta", azi asa, mâine invers. Nu dau doi bani pe alegerile voastre, de mine, va puteți face 100 de shot-uri, eventual pana va ies pe urechi. Dacă mai apare un articol ca asta, nu-i vad prea bine pe comandanți, parca vezi ca raman doar cu "esențialii" vaccinați. Deja în Israel e agitație.
    #showComment
  • -4 (10 voturi)    
   hehe (Luni, 15 februarie 2021, 2:53)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Ai uitat ca s-au dat miliarde de la buget pentru vaccinurile astea acestor privati...iar profitul si IPR-urile pe 20 ani sunt...ale companiilor private :)) un fleac :))
    #showComment
  • +2 (4 voturi)    
   OK cu o mica corectura (Luni, 15 februarie 2021, 8:30)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Per total, Uruguay nu este o tara corupta.
 • +19 (29 voturi)    
  Sa multumim UE (Duminică, 14 februarie 2021, 18:50)

  florinos [utilizator]

  Daca nu eram in UE acum ne-am fi uitat peste gard cum altii primesc deja vaccinuri si noi asteptam sa vina alea din Rusia sau China, asa UE a negociat la pachet, a scos un pret foarte bune si pentru Romania si avem asigurate peste 10 mil. doze.
 • +5 (33 voturi)    
  LOL s-au activat anti-vaxxerii (Duminică, 14 februarie 2021, 19:14)

  c2 [utilizator]

  1 Daca nu vreti vaccinul ce cautati in discutia asta? Multi vor sa si-l faca si sunt dispusi sa plateasca.

  2 Daca vreti vaccin dar nu aveti incredere in Pfizer -> sunt vreo 70 de alte vaccinuri gata sau aproape gata... cumparati de la rusi, chinezi... cica ar fi ok

  3 daca vreti vaccin dar e prea scump cumparati de la rusi, chinezi, etc... cred ca iesiti mai ieftin

  4 pentru romani vaccinul Pfizer e cumparat de UE -> adica e gratis pentru cine vrea sa si-l faca

  PS1:
  Evident Pfizer a dat lovitura cu acest vaccin si acum profita de cererea imensa. Noi avem norocul ca suntem in UE. Si UE poate forta nota daca Pfizer devine obraznic (inclusiv anularea patentului, etc).

  PS2:
  Pe masura ce apar alte vaccinuri bune va aparea si concurenta -> statele vor putea negocia conditii mai bune
  • 0 (18 voturi)    
   vaccinuri (Duminică, 14 februarie 2021, 20:12)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui c2

   "...pentru romani vaccinul Pfizer e cumparat de UE -> adica e gratis pentru cine vrea sa si-l faca"?! Adica, mamiicuta UE a scos ea banii tinuti sub saltea, din care ne da la toti vaccinuri moca,"... fiecaruia dupa necesitati"? Poate, din avion asa se vede.
    #showComment
  • 0 (6 voturi)    
   hehe (Luni, 15 februarie 2021, 3:04)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui c2

   problema e ca vaccinul e deja platit (s-au bagat miliarde de la buget in perioada cercetarii) iar cercetarea a pornit de la un genom oferit gratis...plus IPR-ul e privat 20 de ani deci un ajutor de stat mascat din care beneficiaza privatul din plin!
 • +1 (35 voturi)    
  Alo postacii (Duminică, 14 februarie 2021, 19:32)

  dt1961 [utilizator]

  vaccinurilor gratuite,ultra sigure, ziduri de netrecut împotrova virusurilor, făcătoare de minuni, etc.Vă doresc tuturor mult succes în continuare în infernala campanie de convingere a „idioților” care încă au rețineri serioase sau de teamă bine justificată în a se vaccina.Vaccinati-va voi cu câte 100 de rapeluri fiecare, până mai este la promoție (gratuit). Oricum peste puțin timp nu o să-l mai prindeti moca, apoi Doamne ferește să nu care cumva să creeze vreo dependență că ați pus-o rău de tot.
  Noapte bună covidinteligenților !
  • -7 (19 voturi)    
   Stai liniștit! Nu vrea să te convingă nimeni... (Duminică, 14 februarie 2021, 20:35)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui dt1961

   E de altfel mai bine pentru toată lumea ca cei ca tine să nu vă vaccinați. E de preferat ca selecția naturală să-și facă în voie treaba. De ce să o încurcăm?!
    #showComment#showComment#showComment
  • +2 (4 voturi)    
   E bine sa ai idei, ... (Duminică, 14 februarie 2021, 22:06)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui dt1961

   ... da' e si mai bine sa le evaluezi totusi plauzibilitatea. Matale iti lasi doar imaginatia sa zburde, si-ti iei in serios propriile fabulatii.
 • +6 (8 voturi)    
  Oo da (Duminică, 14 februarie 2021, 21:19)

  sysrq [utilizator]

  "Efecte secundare pe termen lung" hai băieți, vaccinați-vă, vă rog!
 • +6 (10 voturi)    
  Foame de bani (Duminică, 14 februarie 2021, 21:20)

  George21 [utilizator]

  Cu tristete constat ca de fapt tot ce s-a discutat pana acum este adevarat.Deci companiile chiar nu isi asuma reactiile adverse si nu vor sa plateasca despagubiri.Si observ amar ca doar foamea de banii este la conducere.
  • -1 (3 voturi)    
   Tu vorbești de foamea de bani?! (Luni, 15 februarie 2021, 17:25)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui George21

   Omule în fiecare minut mor de foame 17 oameni din Africa subsahariană.

   În acest imp îți permiți să plătești abonament la internet, TV, telefon etc. Chestii ce îți sunt absolut degeaba. Dacă în loc să le plătești pe asta ai da bani pentru rezolvarea foametei din Africa ai asigura hrana câtorva zeci de oameni din ăia condamnați la moarte prin inaniție. Când colo tu ce faci?! În lăcomia ta de bani cea fără de margini tu îi lași pe ăia să moară de foame și continui să te aberezi pe Internet...

   Și unul ca tine are tupeul să vorbească de lăcomia de bani a altora...
 • +4 (10 voturi)    
  Mult le-a luat (Duminică, 14 februarie 2021, 22:02)

  Harald2 [utilizator]

  oamenilor sa descopere adevarul despre modul de lucru al Pfizer.

  Disperarea te impinge la orice. Parca Peru era tara aceea in care un Dragnea pro-american si parca femeie l-a alungat pe presedinte prin 2019. Rezultatul coruptiei la nivel inalt s-a vazut si din modalitatea "eficienta" cu care a fost gestionata criza sanitara. Ajung acum sa-si vanda tara pentru a salva aparentele cu un vaccin controversat.
  • +1 (5 voturi)    
   Ești irațional (Luni, 15 februarie 2021, 14:44)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Păi dacă Pfizer e așa de rău de ce stau ăia în genunchi și se tânguie la Pfizer?

   De ce nu iau vccinul de la ruși și chinezi? Că doar arme își cumpără de la ruși iar economia peruană e doar o anexă a Chinei.
 • +4 (16 voturi)    
  Felicitări (Duminică, 14 februarie 2021, 22:21)

  sysrq [utilizator]

  Felicitări HN pentru, deja o serie, de știri de genul ăsta!
  Nu trebuie multe, din când în când e suficient ca să turbeze talibanii covid
 • 0 (10 voturi)    
  Adica daca vand o sarbushka facuta la repezeala (Luni, 15 februarie 2021, 2:26)

  Parzivall [utilizator]

  testata la repezeala, e normal sa scrie o groaza de exceptii cu litere mici in contract. Ceva de genul: fiindca nu stim cat de bine o sa functioneze si cati or sa si moara chiar, nu ne asumam nicio responsabilitate, semanti ca primaru si asumati-va raspunderea, care culmea, nu si-o asuma nimeni!
  • 0 (4 voturi)    
   Nu ți-o bagă nimeni pe gât (Luni, 15 februarie 2021, 14:47)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Voi veniți și zbierați că nu vă că Pfizer destule vacinuri. Dacă n-ai înceredere în el nu te vaccina. Sau vaccinează-te de la ruși și chinezi. Vaccinurile alea sigur merg mult mai bine și n-au efecte secundare. :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by