Atacat pentru lentoarea vaccinărilor, Bruxelles-ul a anunțat miercuri un nou contract de 300 de milioane de doze și și-a arătat disponibilitatea de a fi gata să producă vaccinuri de a doua generație în fața variantelor de coronavirus, relatează AFP.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier Hoslet / AFP / Profimedia Images

Criticată personal pentru eșecurile în livrarea de vaccinuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit încheierea unui al doilea contract cu compania americană de biotehnologie Moderna, în timpul unei conferințe de presă.

După un acord inițial de 160 de milioane de doze, cei 27 vor putea avea în al treilea și al patrulea trimestru aproximativ 150 de milioane de doze suplimentare de ser Moderna, cu o opțiune pentru încă 150 de milioane în 2022, a spus compania.

Până în prezent, aproximativ 33 de milioane de doze au fost livrate statelor membre și 22 de milioane de persoane din UE au primit cel puțin o doză - dintre care șapte milioane, cele două doze necesare pentru a fi complet vaccinate -, potrivit șefei executivului european.

În numele Comisiei, însărcinată cu negocierea cu laboratoarele pentru precomenzile pentru cei douăzeci și șapte, ea a promis o „accelerare în săptămânile și lunile următoare”.

Autorizare accelerată a vaccinurilor

În plus, Bruxelles-ul va adopta un plan de „bio-apărare”, denumit Hera Incubator, destinat să oprească răspândirea variantelor, precum cele care au apărut în Regatul Unit, Brazilia sau Africa de Sud, care provoacă îngrijorare din cauza contagiozității lor crescute și posibila lor rezistență la vaccinurile actuale.

Această inițiativă care reunește industria farmaceutică, oamenii de știință și instituțiile ar trebui să pregătească „următoarea fază” a pandemiei, „de la detectarea timpurie a noilor variante până la producerea rapidă în masă a unei a doua generații de vaccinuri, dacă este necesar”, a argumentat von der Leyen.

UE va aloca 75 de milioane de euro pentru a dezvolta teste specifice și pentru a crește secvențierile genomului virusului - cu scopul de a analiza 5% din testele pozitive față de 1% în prezent - pentru a identifica rapid mutațiile. Aproximativ 150 de milioane de euro vor consolida cercetările privind noile variante.

Bruxelles-ul intenționează, de asemenea, să preia conducerea în garantarea aprovizionării cu orice formulă îmbunătățită de vaccin, spunând că este gata să „actualizeze” contractele deja semnate sau „să încheie altele noi”.

Laboratoarele ar putea primi undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) fără a fi nevoie să parcurgă toate etapele de certificare - dacă este o versiune modificată a unui vaccin deja autorizat.

Calendar fiabil

UE dorește, de asemenea, să se asigure că producătorii îi oferă „un plan detaliat și credibil care să arate capacitățile de a produce aceste vaccinuri în UE, cu un program fiabil” și „să lucreze îndeaproape cu ei pentru a-i ajuta să-și monitorizeze lanțurile de aprovizionare” și să le rezolve dificultățile de producție".

O sarcină încredințată „grupului de lucru” înființat de comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, responsabil cu aspectele industriale ale fabricării vaccinurilor.

Pe termen lung, un proiect „EU-FAB” își propune să stabilească pe termen lung „o capacitate de rezervă” pentru producția farmaceutică în situații de urgență.

În ceea ce privește vaccinul rusesc Sputnik-V, Comisia reamintește condițiile: undă verde de la EMA și producția pe solul european.

Ungaria a fost un fel de cavaler singuratic în UE prin autorizarea acestuia printr-o procedură de urgență și mai multe state - Germania, Spania și Franța - spun că sunt interesate, dar într-un cadru european.

La fel ca toți ceilalți producători, dezvoltatorii ruși, care „nu au solicitat încă autorizația” de la EMA, pot fi supuși „inspecțiilor” europene la locurile lor de producție, a subliniat Ursula von der Leyen.

"Ne întrebăm de ce Rusia oferă milioane și milioane de doze (către alte țări) fără a face progrese suficiente în imunizarea propriei populații", a spus ea.

UE intenționează să vaccineze 70% din populația sa adultă până la sfârșitul verii.

Citește și: