Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, afirmă că asigurarea administrării celei de-a doua doze a vaccinului anti-Covid la timp ar putea fi crucială pentru a preveni răspândirea noilor variante mai infecțioase ale coronavirusului, potrivit Insider.

Anthony FauciFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Fauci, care a devenit cunoscut la nivel internațional datorită apartenenței sale la echipa Casei Albe pentru combaterea pandemiei, afirmă că, deși este adevărat că o singură doză ar putea „oferi un anumit grad de protecție” persoanelor, aceasta pare să nu fie nici pe aproape la fel de puternică precum imunizarea oferită de două doze.

Imunologul a afirmat de asemenea că din acest motiv nu recomandă administrarea primei doze a unui vaccin anti-Covid mai multor americani și amânarea celui de-al doilea vaccin, o strategie adoptată în Marea Britanie.

Planul s-ar putea dovedi eficient în a oferi protecție parțială mai multor persoane mai rapid însă este prea riscant și nu este susținut de datele avute până în prezentă, afirmă Fauci.

„Dată fiind maniera în care virusurile răspund la presiune, ai putea neintenționat să selectezi mai multe mutații”, a declarat acesta în timpul conferinței de presă de luni de la Casa Albă privind evoluția pandemiei.

„Din acest motiv, trebuie să mergem în continuare pe ceea ce considerăm că este abordarea optimă, de a continua să vaccinăm cât mai multe persoane posibil cu prima doză dar să ne asigurăm de asemenea că oamenii vor primi a doua doză la timp”, a precizat acesta.

FOTO: SIPA / Sipa Press / Profimedia

Strategie periculoasă

Studiile realizate pe mii de voluntari din întreaga lume au arătat eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna când cele două doze sunt administrate la distanță de 21 între ele, în cazul Pfizer, și 28, pentru vaccinul Moderna.

Administrate în această manieră vaccinurile par să aibă o eficacitate de peste 90% în prevenirea infecțiilor simptomatice (vaccinul AstraZeneca/ Oxford pare mai puțin eficient decât celelalte două).

Două doze ale vaccinurilor Pfizer și Moderna oferă o protecție imunitară de 10 ori mai mare când sunt administrate la timp comparativ cu o singură doză, a afirmat Fauci.

„Motivul pentru care acest lucru este important se datorează nu doar nivelului înălțimii și potenței răspunsului [imunitar] ci și lățimii răspunsului odată ajuns la acel nivel de anticorpi”, a adăugat acesta.

„Prin lățime a răspunsului ne referim că acoperă nu doar virusul care circulă acum ci și variantele pe care le vedem circulând, în special cele 1.7 și 3.5.1”, a subliniat acesta, referindu-se la tulpinele apărute inițial în Marea Britanie și Regatul Unit.

Fauci a mai afirmat că „nu este nerezonabil” ca autoritățile să se întrebe dacă persoanele „ar putea scăpa cu o singură doză” a vaccinurilor Pfizer și Moderna, cel puțin pentru o scurtă perioadă de timp, însă a subliniat că nu există studii finalizate asupra eficacității strategiei amânării celei de-a doua doze.

Imunologul a precizat că până la completarea unor studii riguroase asupra problemei, vor exista suficiente doze de vaccinuri în Statele Unite pentru a vaccina persoanele care își doresc să fie inoculate și că studierea subiectului va deveni ușor lipsită de relevanță.

În plus, strategia ar putea fi una periculoasă. O singură doză a vaccinului Moderna sau Pfizer va oferi o protecție mai scăzută decât două doze și prin urmare ar putea transforma vaccinurile mai ușor de combătut pentru coronavirus, permițându-i să învețe cum să evolueze mai rapid și să infecteze persoane vaccinate.

Cea mai bună apărare împotriva evoluției de noi variante este „vaccinarea cât mai rapidă a cât mai multor persoane cu două doze”, subliniază acesta.

Citește și: