Cea de-a doua doză a vaccinului anti-Covid de la Moderna poate fi administrată la o distanță de maxim șase săptămâni după prima în circumstanțe excepționale, a declarat marți grupul de experți în vaccinare al OMS, relatează AFP.

Vaccinul ModernaFoto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Grupul consultativ strategic de experți (SAGE) cu privire la imunizare, care s-a întrunit pe 21 ianuarie, a mai spus, așa cum a spus la începutul acestei luni, că persoanele care călătoresc internațional nu ar trebui să beneficieze de o vaccinare privilegiată, cu excepția persoanelor cu risc ridicat.

Grupul de experți al Organizației Mondiale a Sănătății s-a întâlnit pentru a discuta în special despre vaccinul dezvoltat de Moderna, deja autorizat de autoritățile de reglementare a sănătății din mai multe țări.

Cu toate acestea, OMS nu a acordat încă aprobarea de urgență pentru vaccinul Moderna. Dar evaluarea sa este așteptată la sfârșitul lunii februarie, potrivit unui tabel online publicat de organizație.

"Lucrăm cu Moderna pentru a ne mișca cât mai repede posibil", a declarat ofițerul OMS pentru vaccinuri, Kate O'Brien, în cadrul unei conferințe de presă care a anunțat recomandările întâlnirii.

”Îndemnăm toți producătorii să împărtășească toate datele”, a spus ea.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este până acum singurul care a primit aprobarea urgentă de la OMS pe 31 decembrie. Potrivit experților OMS, vaccinul Moderna este mai ușor de depozitat, distribuit și administrat decât cel dezvoltat de Pfizer.

O'Brien a explicat că procedurile obișnuite de certificare și recomandare sunt efectuate de două comitete de experți separate care lucrează separat și nu sunt obligate să își publice concluziile în același timp sau într-o anumită succesiune.

Deși este „preferabil” ca cele două să își lanseze raportul în același timp, a adăugat ea.

Între timp, experții OMS au recomandat administrarea a două doze de vaccin Moderna la un interval de 28 de zile, dar au indicat că această a doua injecție poate fi „amânată pentru 42 de zile”, în circumstanțe excepționale, legată de o prezență puternică a bolii într-o țară și lipsa vaccinurilor.

Cu toate acestea, nu recomandă înjumătățirea dozei.

Grupul de experți, de asemenea, nu recomandă utilizarea vaccinului la femeile gravide.

Excepții sunt posibile dacă beneficiile vaccinării depășesc potențialele riscuri ale vaccinului, de exemplu pentru persoanele cu alte boli sau pentru lucrătorii din domeniul sănătății cu risc crescut de infectare.

Experții OMS recomandă, de asemenea, să li se propună vaccinarea femeilor care alăptează dar care lucrează în domeniul sănătății.

Ei subliniază, de asemenea, că vaccinarea împotriva Covid-19 trebuie oferită indiferent de antecedentele de infecție simptomatică sau asimptomatică.

În cele din urmă, observând că datele arată că reinfecția simptomatică în termen de șase luni de la prima infecție este „rară”, aceștia recomandă persoanelor care au fost testate pozitiv prin intermediul unui test PCR în ultimele șase luni să întârzie vaccinarea până la finele acestei perioade atâta timp cât vaccinurile sunt rare.

În ceea ce privește călătoriile internaționale, aceștia și-au reiterat poziția din ianuarie, deoarece presiunea crește pentru introducerea pașapoartelor de vaccinare.

„În perioada actuală în care furnizarea de vaccinuri este foarte limitată, vaccinarea preferențială a călătorilor internaționali ar merge împotriva principiului echității”, a declarat Grupul de experți (SAGE), în recomandările sale.

„Din acest motiv și din cauza lipsei de dovezi că vaccinarea reduce riscul de transmitere, OMS nu recomandă în prezent vaccinarea călătorilor împotriva Covid-19”, adaugă aceștia, indicând că această recomandare va fi revizuită odată cu creșterea ofertei de vaccin.

Și „credem că, dacă nu este esențială călătoria, oamenii ar trebui să încerce să rămână acasă”, a insistat Alejandro Cravioto, care conduce SAGE Group.