Alte 24 de cazuri noi de COVID-19 cu noua tulpină britanică au fost depistate în România, în urma analizelor făcute de MedLife pe 90 de probe din mai multe orașe ale țării. Numărul pacienților cu noua tulpină se dublează astfel, ajungând la 52. Specialiștii MedLife atrag atenția că riscurile ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât se așteptau, iar autoritățile ar trebui să analizeze cu precauție deciziile cu privire la relaxarea măsurilor.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Principalele concluzii ale specialiștilor Medlife:

 • Au fost analizate aleatoriu 90 de probe din mai multe orașe ale țării, dintre care 24 conțineau noua tulpină provenită din Marea Britanie
 • Cazurile cu noua tulpină sunt predominante în București, dar se regăsesc aproape pe tot teritoriul țării
 • Numărul pacienților cu noua tulpină identificați pe teritoriul României se dublează, ajungând la un total de 52 de cazuri
 • Sunt riscuri din ce în ce mai mari ca această tulpină să devină dominantă în România
 • Autoritățile ar trebui să analizeze cu precauție deciziile cu privire la relaxarea măsurilor de siguranță
 • Pănă în prezent pe teritoriul României au fost secvețiate în total peste 560 de probe, dintre care 404 de către divizia de cercetare MedLife, respectiv un procent de cca 75%

Noile cazuri, în București, Cluj, Tecuci, Reșița și Timișoara

Specialiștii diviziei de cercetare a grupului MedLife au anunțat noi rezultate în cadrul studiului de secvențiere a genomului virsului SARS-CoV2 - din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie din mai multe orașe ale țării (București, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Targoviște, Ploiești, Timișoara, Reșița, Hunedoara, Focșani, Lugoj, Chișineu Criș, Slatina, Olt), s-a constatat că 24 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București - 19 probe, din Cluj - 2 probe, din Tecuci - 1 probă, Reșița, - 1 probă și Timișoara - 1 probă.

"Riscul ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam"

 • “Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică și mai mare pe lotul nostru de studiu, pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini și transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalența pe lotul MedLife fiind de 26,6%.
 • Dacă acest trend se păstrează, șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm și alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvențiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a identifica noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

"Autoritățile să evalueze cu precauție eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor"

Specialiștii atrag atenția că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluției noii tulpini, dinamica evidențiată fiind o alertă în ceea ce privește relaxarea măsurilor de siguranță, iar în continuare, cea mai bună soluție pentru stoparea răspândirii virusului este vaccinarea împotriva COVID-19.

 • “Nu ne-am așteptat la o dinamică de o asemenea anvergură. Aceste noi rezultate vin să întărească previziunile lansate săptămâna trecută de către colegii noștri din cadrul diviziie de cercetare MedLife, legate de faptul că această tulpină are șanse mari să devină dominantă în următoarele săptămâni.
 • Considerăm că autoritățile ar trebui să analizeze cu atenție aceste informații și să evalueze cu precauție eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranță pentru perioada următoare. În continuare vom susține programul de secvențiere, și vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autoritățile cu informații noi legate de apariția și transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană și nu numai” a spus Mihai Marcu Președinte și CEO MedLife.

El spune că MedLife este prima companie medicală privată din regiune care a secvențiat cu specialiști români și resurse proprii genomul virusului prin evaluarea a peste 400 de probe, respectiv 75% din totalul de probe secvețiate în România, oferind răspunsuri legate de originea tulpinei virusului SARS CoV-2 care circulă pe teritoriul României, modalitatea de transmitere, eficiența pentru vaccinurile aprobate, contagiozitatea noilor tulpini și nu numai.

 • "Avem capacitatea și resursele necesare pentru a extinde programul de secvențiere, astfel încât să atingem 5% din totalul probelor pozitive prelucrate în cadrul Laboratoarelor MedLife. Conform recomandărilor Comisiei Europene, 5% este procentul minimum necesar de probe secvențiate din totalul probelor pozitive, pentru a putea urmări dinamica răspândirii noilor tulpini, pentru a descoperi noi tulpini si, implicit, pentru a evalua eficienta vaccinurilor la acestea”, a afirmat Mihai Marcu.

Studiul de secvențiere a virusului SARS-CoV-2 va continua, pentru a identifica informații noi, relevante pentru piața locală și care să contribuie la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva COVID-19.

Până la momentul actual au fost secvențiate peste 400 de probe, toate rezultatele fiind raportate către Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. La nivelul spitalelor publice, numărul probelor făcute publice până la data de 25 ianuarie este de 159 de probe.

CITEȘTE ȘI: