Tulpina coronavirusului depistată pentru prima dată în Marea Britanie a cauzat jumătate din noile infecții înregistrate în Olanda din 26 ianuarie, a anunțat luni ministrul olandez al sănătății Hugo de Jonge, potrivit Reuters.

Olanda se baricadeazaFoto: USER UPLOADED

Anunțul vine după ce săptămâna trecută autoritățile olandeze declaraseră că tulpina britanică provocase în jur de o treime din noile infecții depistate în țară.

„Mutația britanică” a fost găsită a fi cu 50% mai contagioasă decât varianta mai veche, pe baza calculelor realizate până la 14 ianuarie, a scris De Jonge într-o scrisoare adresată parlamentului.

Guvernul olandez a avertizat în mod repetat că noile mutații ar putea declanșa un val de noi infecții în următoarele săptămâni în pofida scăderii constante a numărului de cazuri în această țară de la începutul anului.

Pentru a preveni un nou val de cazuri executivul olandez a impus carantina pe timpul nopții, extinzând astfel un lockdown deja destul de strict.

Însă acesta a anunțat duminică redeschiderea școlilor primare începând de săptămâna viitoare într-un prim pas de relaxare a restricțiilor.

Presa olandeză a relatat de asemenea că autoritățile analizează ridicarea lockdown-ului pe timpul nopții de la începutul săptămânii viitoare.

Olanda a raportat luni 3.280 de noi contagieri cu coronavirusul, cel mai mic număr din ultimele patru luni.

Aproape un milion de persoane au contractat SARS-CoV-2 în această țară de la izbucnirea pandemiei, peste 14.000 pierzându-și viața din cauza COVID-19.

Olanda a fost zguduită la sfârșitul lunii ianuarie de o serie de proteste violente ce au avut loc în mai multe orașe importante din țară, manifestanții protestând împotriva deciziei de a introduce carantina pe timp de noapte.