Ministrul britanic al Sănătății a apărat miercuri strategia țării de vaccinare împotriva Covid, spunând că știința sprijină decizia de a imuniza toate grupele de vârstă cu vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, relatează Reuters.

Vaccinul AstraZeneca-OxfordFoto: Sean Elias / PA Images / Profimedia

Franța, Belgia și Germania se află printre țările Uniunii Europene care recomandă ca vaccinul dezvoltat de Oxford să fie făcut doar persoanelor sub 65 de ani, iar președintele Franței Emmanuel Macron a fost citat vineri spunând că vaccinul pare să fie ”aproape ineficient” printre persoanele de peste 65 de ani.

Acest lucru este puternic disputat de către dezvoltatorii vaccinului și de guvernul britanic.

”Viziunea mea este că ar trebui să ascultăm de cercetători”, a spus ministrul Sănătății Matt Hancock la BBC Radio, întrebat cum comentează declarația lui Macron.

El a spus că ”știința cu privire la acest lucru a fost deja destul de clară”, iar un studiu publicat face ”absolut clar că vaccinul Oxford nu doar funcționează, dar funcționează bine”.

Studiul arată că vaccinul Oxford are o eficacitate de 76% după administrarea primei doze în cele trei luni până la administrarea unei a doua doze, iar o eficacitate mai mare dacă a doua doză este administrată la 12 săptămâni după prima.