O proporţie de 28% dintre bulgari vor să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, iar 43% nu doresc să fie vaccinaţi contra acestei boli, indică un sondaj de opinie realizat de agenţia Trend şi publicat de cotidianul 24 Chassa, potrivit Agerpres.

Coronavirus BulgariaFoto: RRphoto / Alamy Profimedia Images

Experţii pun nivelul ridicat de ezitare legată de vaccin pe seama temerilor privind efectele adverse (12%) şi a lipsei de asigurări suficiente legate de siguranţa vaccinului (22%).

Un alt factor este reprezentat de informaţiile contradictorii existente despre vaccin sau de lipsa informaţiilor (9%). Faptul că unele dintre cele mai mari companii farmaceutice se află în spatele vaccinurilor sporeşte încrederea în rândul a 36% dintre respondenţi, potrivit sondajului.

Unul din cinci bulgari (mai precis 22%) susţine că persoanele care nu sunt vaccinate anti-COVID-19 ar trebui să aibă interdicţie de a călători cu avionul, însă 57% nu sunt de acord cu această idee.

În opinia unei treimi dintre respondenţi, vaccinarea publică a unor personalităţi sau politicieni a sporit încrederea în vaccin. Pentru doi din trei bulgari, posturile TV şi radio de ştiri rămân principala sursă de informare despre vaccinurile anti-COVID-19.

Un alt canal de informare esenţial este reprezentat de comunicarea cu alte persoane (38%), urmată de social media (28%) şi medicul de familie (27%).

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.008 de persoane cu vârste peste 18 ani, prin metoda interviului faţă în faţă.

Citește și: