Persoanele care intră în Bulgaria vor trebui să prezinte un test negativ de COVID-19, începând din 29 ianuarie, a anunţat marţi Ministerul bulgar al Sănătăţii.

Turisti straini sositi in Burgas, BulgariaFoto: tourism.government.bg

Ambasada României în Bulgaria a anunțat miercuri că, potrivit unui ordin al ministrului bulgar al sănătății adoptat marți seară, măsura se va aplica din 29 ianuarie și până la 30 aprilie.

Astfel, începând cu data de 29 ianuarie, cetățenii români care călătoresc în Bulgaria trebuie să prezinte un test PCR negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestei țări.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testului molecular tip PCR trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei (conform documentului de identitate cu care călătorește), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, scrisă cu caractere latine (PCR) și rezultatul negativ (negative).

Nu trebuie să prezinte un test PCR negativ următoarele categorii de persoane: șoferii de autobuz, angajați în transportul internațional de pasageri; șoferii autocamioanelor care efectuează transport internațional de mărfuri; membrii echipajelor navale; membrii echipajelor aeriene, care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Republicii Bulgaria și personalul tehnic asimilat; lucrătorii transfrontalieri; persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, când poate fi garantată părăsirea imediată a teritoriului Bulgariei.

Bulgarii care se întorc acasă şi nu au un test negativ vor trebui să se autoizoleze timp de 10 zile.

Bulgaria a înregistrat o scădere a numărului de noi infecţii în ultimele săptămâni şi va redeschide mall-urile şi sălile de sport pe 1 februarie, în timp ce liceele vor începe cursurile în cadrul unui regim special prin rotaţie din 4 februarie, potrivit ministerului.

Într-o altă decizie, ministerul a permis restaurantelor şi cafenelelor să se deschidă la 50% din capacitate de la 1 martie, dar a declarat că barurile şi cluburile de noapte ar trebui să rămână închise.

Unii proprietari de restaurante şi baruri, puternic afectaţi de închiderea unităţilor lor de la sfârşitul lunii noiembrie, vor să înceapă să servească clienţii de asemenea din februarie şi intenţionează să protesteze miercuri în centrul oraşului Sofia.

REFERINȚĂ: