​Polonia a identificat primul său caz de COVID-19 la nurci, a anunţat luni Ministerul Agriculturii din această ţară, sporind îngrijorările cu privire la măsurile costisitoare de sacrificare în cadrul unei industrii cu peste 350 de ferme, anunță agenția Reuters citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

În condiţiile în care noile variante de coronavirus ameninţă eforturile la nivel mondial pentru limitarea răspândirii pandemiei, autorităţile din mai multe state au început sacrificarea în masă a acestor animale din cauza temerilor cu privire la riscul de transmitere la om a unei mutaţii a virusului.

Ministerul citat a anunţat în cadrul unui comunicat emis duminică seară că a fost informat sâmbătă de inspectori veterinari în legătură cu un caz în regiunea Kartuzy din nordul Poloniei.

„Sper că este un caz singular, cu toate că trebuie să luăm toate măsurile de precauţie pentru a limita posibila transmitere a virusului”, a declarat luni pentru postul local Radio Gdansk ministrul adjunct al Sănătăţii, Waldemar Kraska, adăugând că toate nurcile de la ferma afectată vor fi sacrificate.

Danemarca, principalul exportator mondial de blănuri de nurcă, a dispus în 2020 sacrificarea întregii populaţii de nurci de la fermele din ţară - aproximativ 17 milioane de animale - iar în ianuarie a anunţat că va oferi fermierilor compensaţii de până la 19 miliarde de coroane daneze (3,09 miliarde de dolari).

Într-un comunicat remis agenţiei poloneze de presă PAP, reprezentanţi ai industriei blănurilor din Polonia au indicat că statul nu oferă compensaţii pentru animalele sacrificate, aşa că vor demara un proces prin care vor solicita despăgubiri. Ministerul Agriculturii nu a răspuns deocamdată unei solicitări formulate de Reuters pentru a comenta pe marginea acestui subiect.

Universitatea de Medicină din Gdansk a anunţat la 24 noiembrie că au fost descoperite opt cazuri de COVID-19 la o fermă de nurci din nordul Poloniei, însă inspectorii veterinari au declarat ulterior că nu există dovezi referitoare la cazuri de infectare la acea fermă.

Polonia este unul dintre principalii producători mondiali de blănuri de nurcă, având 354 de ferme cu circa 6 milioane de nurci.

Citește și: