Echipa Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originea coronavirusului în China a vizitat sâmbătă piața din orașul Wuhan legată de izbucnirea pandemiei, relatează Euronews.

Vizita echipei OMS in WuhanFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Membri echipei au vizitat piața de pește Huanan timp de o oră duminică după-masa, unul dintre aceștia făcând un semn de „ok” când a fost întrebat de reporteri despre cum merge vizita.

Piața Huanan a fost locația apariției coronavirusului în decembrie 2019. Cercetătorii au exclus în mare parte că acesta ar fi locul de origine al SARS-CoV-2 dar cred că ar putea oferi indicii despre cum a reușit să se răspândească virusul.

„Vizite foarte importante astăzi - prima dată o piață en gros și piața de pește Huanan chiar acum”, a scris pe Twitter Peter Daszak, specialistul în zoologie al echipei OMS.

„Foarte informativ și crucial pentru ca echipele noastre comune să înțeleagă epidemiologia COVID pe măsură ce a început să se răspândească la finalul lui 2019”.

Mai devreme în cursul zilei de duminică membrii echipei OMS au fost văzuți plimbându-se în piața Baishazhou, una dintre cele mai mari piețe de carne din Wuhan, înconjurați de un anturaj semnificativ de oficiali și reprezentanți chinezi.

Echipa compusă de experți în medicină veterinară, virusologie, siguranță alimentară și epidemiologie a vizitat până acum două spitale care au tratat pacienți infectați cu coronavirusul în primele zile ale pandemiei.

Cercetătorii au vizitat sâmbătă și un muzeu dedicat izbucnirii pandemiei de COVID-19, misiunea fiind văzută drept una cu miză politică de către Beijing care încearcă să respingă acuzațiile că ar fi ascuns izbucnirea pandemiei.

Guvernul chinez a început să promoveze diferite teorii lipsite de dovezi potrivit cărora virusul ar fi fost importat în China de transporturi ale unor alimente congelate contaminate cu SARS-CoV-2, fir narativ respins ferm de experții internaționali.

Este puțin probabil ca echipa OMS să poată identifica originea virusului dintr-o singură vizită, un astfel de proces durând de regulă ani de cercetări care presupun luarea de mostre de la animale, analize genetice și studii epidemiologice.

Citește și: