Bruxelles a declarat vineri că nu va include Irlanda de Nord în mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri anunțat mai devreme vineri, după ce oficialii britanici a acuzat-o că a compromis tranzacțiile Brexit pe insula Irlanda, potrivit AFP.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

"Ca parte a finalizării acestei măsuri, Comisia se va asigura că protocolul Irlanda / Irlanda de Nord nu este afectat", a scris executivul UE într-un comunicat.

Contrar intenției sale inițiale, Comisia „nu declanșează clauza de salvgardare”, ceea ce i-ar fi permis să se prevaleze în mod excepțional de la acest protocol pentru vaccinuri.

Premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, a descris decizia drept ”un act incredibil de ostilitate” al UE de a invoca Articolul 16 al protocolului Irlandei de Nord, care permite Marii Britanii sau UE să ia o acțiune unilaterală dacă există un efect negativ neașteptat care decurge din acord.

UE trebuie ”să își clarifice urgent intențiile” după ce blocul a restricționat vineri exporturile de vaccinuri Covid-19 către Irlanda de Nord, iar guvernul britanic cere explicații de la Comisia Europeană, a spus premierul Marii Britanii, Boris Johnson, relatează Reuters.

Premierul britanic și-a exprimat îngrijorările omologului său irlandez Micheál Martin cu privire la încercarea Uniunii Europene de a restricționa exporturile de vaccinuri anti-Covid spre Irlanda de Nord.