Ministerul Sănătăţii din Slovacia a aprobat utilizarea medicamentului Ivermectin în lupta împotriva noului coronavirus, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a ministerului, Zuzana Eliasova, pentru agenţia naţională de presă TASR, potrivit Agerpres.

IvermectinaFoto: Hotnews

Ivermectin va putea fi administrat în tratarea COVID-19 în Slovacia în următoarele şase luni. În plus faţă de spitale, el va fi disponibil cu prescripţie în farmacii, a precizat purtătoarea de cuvânt.

La 26 ianuarie, Ministerul Sănătăţii din Slovacia a primit o cerere de la expertul-şef pentru boli infecţioase al Ministerului, prof. dr. Ivan Schreter, pentru autorizarea medicamentului neînregistrat Ivermectin pentru necesităţile unităţilor medicale din Slovacia.

Ministerul Sănătăţii a autorizat utilizarea terapeutică a medicamentului neînregistrat Ivermectin pentru necesităţile unităţilor medicale, adaugă comunicatul, menţionând că autorizarea este valabilă pentru spitale şi ambulanţe pentru o perioadă de 6 luni. Indicaţia principală a Ivermectin este în profilaxia şi tratarea COVID-19. Medicamentul va fi disponibil de asemenea în farmacii, cu prescripţie medicală, mai precizează comunicatul.

Potrivit acestuia, Ivermectin este un antiparazitar care are şi proprietăţi foarte puternice antivirale şi antiinflamatorii în boala COVID-19. Afirmaţia este susţinută de un număr tot mai mare de studii care îi indică eficacitatea nu doar în teste in-vitro şi pe animale, ci şi în multe aplicări clinice din centre şi ţări ale lumii.

Medicamentul este înregistrat deja în câteva ţări, printre care Franţa, SUA, Suedia şi Norvegia, se mai spune în comunicat