AstraZeneca a avertizat vineri că nu poate furniza UE în primul trimestru al anului decât un sfert din dozele promise, în timp ce executivul comunitar cere laboratorului britanic să-i livreze vaccinurile produse în cele două uzine din Regat, scrie AFP, care citează un oficial european. Între timp, la o uzină de condiționare a vaccinului din Țara Galilor a survenit o alertă cu bombă.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

"Este inacceptabil să vezi cum calendarul de livrări se reduce la o fracțiune", la "un sfert din ceea ce trebuia să ni se livreze" în primul trimestru, a declarat un responsabil al UE.

Contractul semnat prevede ca AstraZeneca să mobilizeze patru uzine, dintre care două în Marea Britanie, pentru a produce dozele destinate UE, iar Bruxellesul cere acum ca acest lucru să fie pus în practică, subliniază această sursă europeană.

Directorul companiei susține însă că producția de la uzinele britanice este rezervată Regatului.

În timpul acestor dispute, poliția britanică a anunțat că gestionează un "incident" în nordul Țării Galilor, unde o uzină de condiționare a vaccinurilor AstraZeneca/Oxford este confruntată cu o alertă cu bombă.

"Gestionăm în prezent un incident în curs în zona industrială din Wrexham", a precizat poliția locală.

"Drumurile sunt închise și cerem publicului să evite zona până la noi ordine", potrivit sursei citate.

Grupul farmaceutic Wockhardt a menționat pe Twitter că uzina sa a fost "parțial evacuată în așteptarea unei anchete aprofundate", după ce a primit miercuri dimineață un "pachet suspect".

Presa locală a afirmat că la uzină a fost trimisă o echipă de geniști cu un robot de neutralizare a dispozitivelor explozive.

Citește și: