Uniunea Europeană cere AstraZeneca să publice contractul pe care l-a semnat cu blocul comunitar pentru furnizarea de vaccinuri contra Covid-19, după ce directorul executiv al companiei a dezvăluit detalii confidențiale, a declarat miercuri un oficial european, citat de Reuters.

Pascal Soriot, seful AstraZenecaFoto: Raphael Lafargue / Pool / Bestimage / Profimedia

UPDATE 13.52 Compania spune că se va prezenta totuși la întâlnirea cu UE de miercuri, după ce două surse europene declaraseră Reuters că AstraZeneca nu va mai veni, iar ministrul austriac la sănătății confirmase că discuțiile sunt amânate. În primă fază AstraZeneca refuzase să comenteze informația, iar apoi a anunțat că vine la întâlnirea programată.

UPDATE 13.26 AstraZeneca a transmis un comunicat în care spune că ”fiecare lanț de aprovizionare a fost dezvoltat cu informații și investiții de la țări sau organizații internaționale, pe baza acordurilor de furnizare, inclusiv acordul cu Comisia Europeană. În condițiile în care fiecare lanț de aprovizionare a fost înființat pentru a răspunde la nevoile unui acord specific, vaccinurile produse în orice lanț de aprovizionare este dedicat țărilor sau regiunilor respective și folosește producția locală acolo unde este posibil”

UPDATE 12.54 Reprezentanții AstraZeneca nu se vor prezenta la întâlnirea cu oficiali UE ce era programată miercuri, a declarat Reuters un oficial UE, care a adăugat că Uniunea continuă să preseze compania pentru a da explicații privind anunțul de reducere a numărului de doze în primul trimestru.

Într-un interviu de marți, directorul executiv la AstraZeneca, Pascal Soriot a declarat că acest contract cu UE are la bază o clauză în care compania se angajează să facă tot ce îi stă în putință, fără a promite calendare precise de livrare.

Interviul a fost dat după ce AstraZeneca a anunțat că va micșora livrările estimate către UE în primul trimestru.

Oficialul UE citat de Reuters a spus miercuri că acea clauză de tot ce stă în puterea companiei a fost standard în toate contractele cu firme ale căror produse sunt încă în curs de dezvoltare.

Compania farmaceutică britanică AstraZeneca „cu siguranță nu ia vaccinuri de la europeni pentru a le vinde în altă parte pentru profit”, a declarat marți CEO-ul său Pascal Soriot.

Bruxelles a ridicat luni tonul împotriva companiei AstraZeneca, considerând ”inacceptabile” întârzierile în livrarea vaccinului Covid-19 și solicită acum „transparență” la exportul în afara UE a dozelor produse aici.

Soriot susține că a avut unele probleme de pornire în lanțul de aprovizionare din Marea Britanie, dar "contractul britanic a fost semnat cu trei luni înainte de contractul UE. Deci, cu Regatul Unit am avut trei luni suplimentare pentru a rezolva problemele întâmpinate".

În timp ce unda verde de reglementare a UE pentru acest vaccin este așteptată vineri, laboratorul britanic a anunțat săptămâna trecută că livrările vor fi mai mici decât se aștepta în primul trimestru din cauza unei „scăderi a randamentului”.

Compania anglo-suedeză a informat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările de vaccin anti-covid din primul trimestru al anului din cauza unor probleme de producție.

Vaccinul AstraZeneca / Oxford are avantajul de a fi mai ieftin de produs decât cel al rivalilor săi, fiind în același timp mai ușor de depozitat și transportat.