Autoritățile discută la acest moment despre schimbarea unor indici de raportare a cazurilor de COVID-19, iar una dintre modificări va fi ca la calculul ratei de infectare într-o localitate să nu mai fie excluse cazurile din focare, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan.

Medicul Andreea MoldovanFoto: Arhiva personala
  • "Noi am avut o discuție în Ministerul Sănătății pe baza recomandărilor ECDC. Poate la nivelul țării suntem la un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, clar e un nivel de alertă și pentru noi. Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare la populație și nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenței”, a spus Moldovan.

Ea a subliniat că ascunderea realității nu ne aduce niciun serviciu.

  • "Noi am terminat azi documentul respectiv și urmează să discutăm zilele următoare și cu celelalte foruri și să se ia decizia. Cu acești indicatori se poate ști situația din țară și eventuale măsuri. Nu trebuie să le vedem ca restricții, ci ca măsuri care ne ajută să ținem situația sub control”, a declarat Andreea Moldovan.

Nivelul ratei de infectare într-o localitate este luat in calcul de autorități la stabilirea măsurilor de restricție, iar în funcție de acest indicator va fi luată inclusiv decizia privind redeschiderea școlilor din 8 februarie.

În prezent, în stabilirea ratei de infectare dintr-o localitate nu sunt luate în calcul cazurile din focare, precum centrele de asistență socială.

CITEȘTE ȘI:Secretar de stat: Ne testăm mai puţin decât ar fi cazul, dar cu siguranţă raportăm mai puţin decât e cazul testele pozitive pentru COVID / Elevii cu simptome vor fi testaţi cu teste antigen rapide