Ministerul Sănătății vrea să crească numărul de teste pentru depistarea cazurilor de COVID-19 și discută împreună cu celelalte instituții implicate în lupta COVID despre noi indicatori de raportare privind testarea, a declarat miercuri secretarul de stat Andreea Moldovan. "Am realizat cu toţii că ne testăm poate mai puţin decât ar fi cazul, dar cu siguranţă raportăm mai puţin decât e cazul în ceea ce priveşte testele pe care le avem pozitive", a spus ea.

Test rapid Covid-19Foto: Piroschka van de Wouw / AFP / Profimedia
  • “Am realizat cu toţii că ne testăm poate mai puţin decât ar fi cazul, dar cu siguranţă raportăm mai puţin decât e cazul în ceea ce priveşte testele pe care le avem pozitive, astfel încât un focus principal acum este pe creşterea capacităţii de testare.
  • Având un număr mai mare de teste făcute, cu siguranţă vom putea să recurgem mai uşor la indicii de evaluare a activităţii epidemiologice în ţară, a circulaţiei virusului şi a impactului pe care virusul îl are asupra populaţiei, astfel încât, ştiind foarte bine pe ce teren stăm, vom putea să şi interpretăm mai bine ceea ce se întâmplă în ţară”, a declarat Andreea Moldovan, într-o conferință de presă.

Ea a precizat că vor fi modificaţi indicii de raportare.

  • “Alături de colegii din Institutul Naţional de Sănătate Publică, alături de medici epidemiologi, alături de medici de boli infecţioase şi de alţi medici antrenaţi în lupta anti-Covid, am discutat în ultimele zile foarte ferm vizavi de modificarea unor indici de raportare care să ne arate fiabil stadiul în care suntem, să ne arate fiabil acum, să ne arate fiabil în dinamică şi să ne poată da o valoare predictivă asupra ceea ce se întâmplă astfel încât vom supune dezbaterii celorlalte foruri cu care colaborăm în această luptă aceşti noi indicatori pe care sperăm cât de repede să îi putem prezenta.
  • În acelaşi timp, în paralel cu modificarea acestor parametri de raportare, dorim, şi suntem conştienţi că este absolut important şi esenţial pot să spun, să creştem capacitatea de testare pentru că avem nevoie de mai multe teste făcute astfel încât să ştim incidenţa reală”, a explicat Andreea Moldovan.

Ea a mai spus că, în condiţiile în care în toate ţările europene, și nu numai, numărul cazurilor de COVID-19 crește alarmant, iar acestea adoptă restricții suplimentare, și autoritățile din România sunt obligate "să fie cu garda sus" şi să ştie exact ce au de făcut.

Potrivit acesteia, o soluţie pentru creşterea capacităţii de testare este folosirea testelor rapide, pentru că acum "e o latenţă în a testa în unităţile medicale şi a raporta aceste teste".

Andreea Moldovan a arătat că aceste teste rapide se fac şi la domicilliu, sunt oameni care îşi fac testarea, iar acel test nu se raportează, ceea ce duce la subraportarea cazurilor de COVID. Secretarul de stat a precizat că aceste teste rapide antigen vor fi folosite și în școli, atât pentru testarea elevilor cu simptome sau care sunt contacți ai unor persoane cu COVID, cât și pentru testarea profesorilor.