Țările Uniunii Europene au iniţiat o dezbatere axată pe întrebarea dacă persoanele care au primit un vaccin anti-Covid-19 ar trebui să aibă mai multă libertate de călătorie în vară decât cele care nu sunt imunizate.

Miniștrii pentru afaceri europene din cele 27 de țări UE au ținut luni o videoconferință pentru a discuta despre o mai bună coordonare cu privire la derularea campaniilor de vaccinare, un subiect ce va fi preluat de liderii UE care se vor reuni online joi, relatează agenția Reuters, citată de Rador.
Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a lansat ideea, săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, a unui certificat de vaccinare la nivelul UE, pentru a ajuta la restabilirea călătoriilor transfrontaliere, care au fost afectate de pandemie.
Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat duminică că persoanele vaccinate ar trebui să poată reveni mai repede în restaurante și cinematografe, deși alți miniștri i-au criticat opinia.
Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că „este important să subliniem că vaccinarea este voluntară - unii oameni nu au putut sau nu au voie să primească un vaccin”. Sefcovic a declarat într-o conferință de presă, după ședința de luni, că astfel de persoane nu ar trebui să aibă drepturile limitate.
Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel ca cerințele actuale din multe țări pentru un test COVID negativ. „Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care abordăm călătoriile... s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a spus el.
Michael Roth, reprezentând Germania, a declarat că este vital să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite în continuare coronavirusul altora.
Executivul UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va începe să colecteze date, din această săptămână, cu privire la vaccinurile livrate și vaccinările pe țări. Sefcovic a spus că țările UE trebuie sincronizate în mare măsură, pentru a ajuta la menținerea deschiderii pieței sale unice, care permite libertatea de circulație a persoanelor și a lucrătorilor.
Multe țări din UE declară că primesc stocuri mai mici decât erau așteptate de vaccinuri anti-Covid-19 și se plâng de incertitudine cu privire la livrările viitoare, au declarat oficialii UE pentru Reuters.
Citește și:
- Companiile aeriene internaţionale susţin propunerea Greciei privind un certificat paneuropean de vaccinare anti-Covid-19
- Grecia propune un certificat de vaccinare unic la nivelul UE / Iohannis: Nu consider că e o idee bună, s-ar crea cadrul de discriminare
- Ursula von der Leyen se pronunță pentru un certificat de vaccinare unic la nivelul UE: „cerință medicală” / Președintele Iohannis declarase că este împotriva ideii
- Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
- Românii care se vor vaccina antiCOVID-19 vor primi o adeverință în română și în engleză. La ce folosește