Țările Uniunii Europene au iniţiat o dezbatere axată pe întrebarea dacă persoanele care au primit un vaccin anti-Covid-19 ar trebui să aibă mai multă libertate de călătorie în vară decât cele care nu sunt imunizate.

Coronavirus, control vamalFoto: Profimedia Images/Daniel Karmann/AFP

Miniștrii pentru afaceri europene din cele 27 de țări UE au ținut luni o videoconferință pentru a discuta despre o mai bună coordonare cu privire la derularea campaniilor de vaccinare, un subiect ce va fi preluat de liderii UE care se vor reuni online joi, relatează agenția Reuters, citată de Rador.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a lansat ideea, săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, a unui certificat de vaccinare la nivelul UE, pentru a ajuta la restabilirea călătoriilor transfrontaliere, care au fost afectate de pandemie.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat duminică că persoanele vaccinate ar trebui să poată reveni mai repede în restaurante și cinematografe, deși alți miniștri i-au criticat opinia.

Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că „este important să subliniem că vaccinarea este voluntară - unii oameni nu au putut sau nu au voie să primească un vaccin”. Sefcovic a declarat într-o conferință de presă, după ședința de luni, că astfel de persoane nu ar trebui să aibă drepturile limitate.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel ca cerințele actuale din multe țări pentru un test COVID negativ. „Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care abordăm călătoriile... s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a spus el.

Michael Roth, reprezentând Germania, a declarat că este vital să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite în continuare coronavirusul altora.

Executivul UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va începe să colecteze date, din această săptămână, cu privire la vaccinurile livrate și vaccinările pe țări. Sefcovic a spus că țările UE trebuie sincronizate în mare măsură, pentru a ajuta la menținerea deschiderii pieței sale unice, care permite libertatea de circulație a persoanelor și a lucrătorilor.

Multe țări din UE declară că primesc stocuri mai mici decât erau așteptate de vaccinuri anti-Covid-19 și se plâng de incertitudine cu privire la livrările viitoare, au declarat oficialii UE pentru Reuters.

Citește și: