Măsurile de prevenţie, inclusiv pentru persoanele vaccinate anti-COVID, ar trebui respectate până când se va înregistra un nivel de imunitate colectivă de 60 – 70% din populaţie, susține coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. El a făcut acestă declarație întrebat despre despre afirmaţiile medicului Adrian Streinu-Cercel, care a spus că masca de protecţie trebuie să rămână obligatorie până în 2023, inclusiv pentru persoanele care s-au vaccinat.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES
  • "În ceea ce priveşte nivelul de protecţie personală faţă de îmbolnăvirea prin COVID-19 ştim că rata de eficacitate este de 95% după ce persoana respectivă îşi face cele două doze şi avem cel puţin 7-10 de zile de la momentul rapelului.
  • Însă, aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, date privind riscul ca persoana vaccinată să facă o infecţie subclinică, o infecţie asimptomatică şi să transmită la o altă persoană cu care intră în contact şi care este receptivă, este nevaccinată sau nu respectă măsurile de prevenţie, este în momentul de faţă sub semnul întrebării”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică, la Digi 24, potrivit News.ro.

El a precizat că, fără să existe dovezi medicale concrete, riscul de transmitere ar putea fi semnificativ mai mic de la persoana vaccinată, pentru că aceasta persoana are anticorpi, are răspuns imun.

  • "Există un nivel poate mic al multiplicării virusului la nivelul porţii de intrarea, la nivelul nazo-faringelui, iar cantitatea de virus eliminată de persoana respectivă este foarte mică.
  • Eu cred că la acest moment prudent este să respectăm măsurile de prevenţie, cel puţin până când vom avem un nivel de imunitate colectivă de circa 60-70% şi până când vom avea acces la datele ştiinţifice care ne vor răspunde cu siguranţă la această întrebare pe care cu toţii o avem în acest moment”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a afirmat, duminică, după ce a primit rapelul, că la şapte zile după acesta nu mai există riscul să se mai dezvolte infecţii severe cu noul coronavirus. El a susținut că masca trebuie să rămână obligatorie pentru toată lumea, până în 2023.

  • "Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus.
  • Dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare (...) până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri", a declarat Streinu-Cercel, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.