Luni va sosi în România a cincea tranșă de vaccin de la Pfizer/BioNTech - 87.750 doze -, au anunțat duminică autoritățile. Reamintim că Pfizer a anunțat că în aceste săptămâni vor exista întârzieri în livrarea vaccinului în Europa.

vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: Ismael Rosas / Eyepix / Profimedia

Conform comitetului național de coordonare a vaccinării, dozele de vaccin vor fi aduse pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara, iar transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Autoritățile spun că, astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, fiind distribuite 87.750 de noi doze, după cum urmează:

  • Centrul Regional de Distribuție București: 33.930 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Cluj: 9.360 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Constanța: 8.190 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Craiova: 7.020 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Iași: 10.530 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 7.020 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București, precizează sursa citată.

Reamintim că vineri în România a început etapa a doua a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum și personalului-cheie care desfășoară activități în domenii esențiale.

Livrările de vaccin Pfizer către UE au fost amânate pentru "3-4 săptămâni”, a anunțat vineri guvernul german, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Însă, în ciuda unei încetiniri a producției vaccinului anti-Covid Pfizer-BioNTech preconizată la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, Pfizer a dat asigurări că dozele așteptate de UE în primul trimestru vor fi livrate conform planificării, a declarat vineri președintele Comisiei Ursula von der Leyen.

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă că întârzierile de livrare a vaccinului din perioada următoare vor fi recuperate, Pfizer abordând acest ritm pentru a-şi recalibra capacitatea de producţie pentru trimestrul al doilea.

"Doar o săptămână primim 80%, după aceea revenim, dar se vor recupera. Ceea ce încetineşte în perioada următoare va fi recuperat în săptămâna următoare. Nu este decât o problemă decât de o săptămână. Ca să fie foarte clar, de ce a făcut Pfizer acest lucru: pentru a recalibra capacitatea de producţie, să avem acele 200 de milioane de vaccinuri în trimestrul doi. Deci este un lucru bun şi veţi vedea că nu se încetineşte procedura", a afirmat Cîţu.

Tot sâmbătă, Grupul american Pfizer, asociat cu laboratorul german BioNTech, a anunţat sâmbătă un "plan" care trebuie să-i permită să limiteze cu o săptămână întârzierile de livrări de vaccin contra Covid-19, în condițiile în care Europa este îngrijorată că livrările de doze vor întârzia "trei, patru săptămâni". "Pfizer şi BioNTech au dezvoltat un plan care va permite creşterea capacităţilor de fabricare în Europa şi de a furniza mai multe doze în al doilea trimestru. Vom reveni la calendarul iniţial de livrări în Uniunea Europeană începând din 25 ianuarie, cu o creştere a livrărilor începând cu 15 februarie", au anunţat cele două companii într-un comunicat comun, indicând că sunt necesare modificări ale proceselor de producţie.