Laboratorul american Pfizer a avertizat vineri că urmează o reducere "începând de săptămâna viitoare" a livrărilor de vaccin anti-Covid către Norvegia și Europa, determinată de îmbunătățirea capacităților de producție, au anunțat autoritățile norvegiene, citate de AFP. Livrările de vaccin Pfizer către UE au fost amânate pentru „3-4 săptămâni”, a anunțat ulterior, guvernul german, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Pe de altă parte, Pfizer a dat asigurări UE că dozele promise în primul trimestru vor fi livrate așa cum era prevăzut, a spus președinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 17.45: În ciuda unei încetiniri a producției vaccinului anti-Covid Pfizer-BioNTech preconizată la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, Pfizer a dat asigurări că dozele așteptate de UE în primul trimestru vor fi livrate conform planificării, a declarat vineri președintele Comisia Ursula von der Leyen.

După anunțul viitoarei întârzieri de producție, „l-am sunat imediat pe directorul general al Pfizer (...) El m-a asigurat că toate dozele garantate pentru primul trimestru (către țările UE ) va fi livrat în primul trimestru ”, a spus șeful executivului european la o conferință de presă la Lisabona.

UPDATE 17.40: Laboratorul american Pfizer a confirmat vineri că livrările sale de vaccinuri vor încetini la sfârșitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, pentru a face modificări în procesul de producție și, astfel, pentru a crește ritmul pentru următoarele săptămâni.

„Pfizer lucrează din greu pentru a livra mai multe doze decât a fost planificat inițial anul acesta, cu un nou obiectiv declarat de 2 miliarde de doze în 2021”, a justificat grupul într-un mesaj trimis AFP.

Modificările care trebuie făcute în structura de producție „necesită aprobări de reglementare suplimentare” și, prin urmare, pot exista „fluctuații în calendarul comenzilor și livrărilor în uzina Puurs în viitorul apropiat pentru a ne permite să creștem rapid volumele de producție ", a adăugat acesta.

UPDATE 17.20: Miniștrii Sănătății din șase țări ale Uniunii Europene și-au exprimat vineri „grava îngrijorare” cu privire la întârzierile în livrarea vaccinului Pfizer / BioNTech, într-o scrisoare comună.

Miniștrii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Letoniei și Suediei au denunțat în această scrisoare o situație „inacceptabilă” care subminează „credibilitatea procesului de vaccinare”.

UPDATE 17.05: „Comisia Europeană și, prin intermediul acesteia, statele membre ale UE au fost informate că Pfizer nu va putea fi în măsură să respecte pe deplin cantitățile de livrare promise pentru următoarele trei până la patru săptămâni din cauza renovărilor la fabrică din Puurs ", în Belgia, explică un comunicat de presă al ministerului german al Sănătății.

"Reducerea temporară va afecta toate țările europene", a afirmat Institutul norvegian de sănătate publică (FHI) într-un comunicat.

"Pentru moment nu este clar cât va dura exact înainte ca Pfizer să revină la o capacitate de producție maximală, care va fi adusă de la 1,3 la 2 miliarde de doze" pe an, potrivit sursei citate.

FHI nu a precizat amploarea reducerii pentru Europa în ansamblul său, dar a spus că se așteaptă să primească săptămâna viitoare 36.075 de doze față de estimarea inițială de 43.875 de doze, deci o reducere de 17,8% pentru regatul scandinav.