UPDATE STS: Pacienții cu boli cronice vor putea fi programați pentru vaccinare de către orice medic care îi are în grijă, nu doar de către cel de familie / Ce se întâmplă cu cei care vor să se programeze singuri și nu sunt găsiți în registrul cu boli cronice

de I.H.     HotNews.ro
Duminică, 17 ianuarie 2021, 13:40 Actualitate | Coronavirus


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
Pacienții cu afecțiuni cronice vor putea fi înscriși în platforma de programări pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și de către medicii specialișt, nu doar de către medicii de familie, a anunțat duminică Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Aceasta, în condițiile în care cele mai multe probleme de la debutul celei de a doua etape a campaniei de vaccinare, vineri, au fost legate de programarea pacienților cu boli cronice. Coordonarul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă, a anunțat, la rândul său, că autorităţile analizează posibilitatea ca un bolnav cronic sub 65 de ani să se poată înscrie singur sau prin call center în platforma de vaccinare chiar dacă nu se regăsește în baza de date a Casei de Asigurări de Sănătate, iar în când merge la centrul de vaccinare să ducă un document care să confirme afecțiunea de care suferă.

Conform unui comunicat de presă transmis duminică de STS, persoanele cu afecțiuni cronice vor putea opta pentru următoarele metode de programare în plaformă:
 • 1. Individual, direct în platformă
 • 2. Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar
 • 3. Prin intermediul direcțiilor de asistență socială
 • 4. Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice. Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.
 • 5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25
Reprezentanții STS au explicat pentru HotNews.ro că, dacă până acum pacienții cu boli cronice puteau fi programați la vaccinare doar de către medicii de familie, acum un pacient cu astfel de afecțiuni va putea fi înscris de către orice medic care îl are în îngrijire, din sistemul public sau privat.

Aceasta, în condițiile în care cele mai multe probleme de la debutul celei de a doua etape a campaniei de vaccinare, vineri, au fost legate de programarea pacienților cu boli cronice.

Precizările lui Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat ulterior, la Digi 24, că sistemul interoghează baza de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în situația în care o persoană cu afecţiuni cronice cu vârsta sub 65 de ani alege să se programeze la vaccinare individual, direct prin platformă, prin intermediul unui aparţinător care poate să înscrie până la 9 persoane sau prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din primărie.

"Dacă nu suntem trecuţi în evidenţă cu o boală cronică, atunci trebuie să apelăm la medicul de familie pentru a ne valida ca fiind persoană cu boală cronică şi ulterior noi individual finalizăm programarea sau telefonic prin call center la numărul de telefon 0114144425 şi operatorii din call-center finalizează programarea chiar dacă nu suntem în evidenţă în baza de date a CNAS cu o boală cronică”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
El a anunţat că autorităţile analizează posibilitatea ca într-o astfel de situație un pacient cu boli cronice să se poate înscrie singur în platformă, iar când merge la centrul de vaccinare să aibă asupra lui un document care să ateste afecţiunea de care suferă.
"De mâine vom analiza posibilitatea să scoatem şi acest filtru de la nivelul medicului de familie şi persoana respectivă să se poate programa şi ulterior la centrul de vaccinare să se prezinte cu un document medical care să ateste că într-adevăr are acea boală cronică. (…) Sunt o serie de disfuncţionalităţi sau mă rog noi am încercat să mergem pe ideea ca fiecare persoană să fie validată că are acea boală cronică prin interogarea bazei de date a CNAS, fie prin intermediul medicului de familie sau al medicului specialist”, a mai spus Gheorghiţă.


În această etapă a campaniei de vaccinare se pot vaccina bolnavii cronici diagnosticați cu una dintre următoarele afecțiuni, luați în evidență:
 • Diabet zaharat
 • Obezitate
 • Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
 • Afecțiuni cardiovasculare
 • Afecțiuni renale
 • Afecțiuni oncologice
 • Afecțiuni pulmonare
 • Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
 • Afecțiuni hepatice moderate/severe
 • Afecțiuni autoimuneCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


13315 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  medici au cont special? (Duminică, 17 ianuarie 2021, 14:03)

  Alexa01 [utilizator]

  Eu nu inteleg exact cum, medicii vor avea cont special, cu mai multe drepturi? Cum demonstrezi cand iti faci cont ca esti medic?

  Nu poti folosi contul din faza I neaparat, ca acolo doar persoane juridice puteau face cont, daca de ex erai o clinica cu 10 doctori, se facea pe pers juridica pt toti.
  • +3 (7 voturi)    
   ! (Duminică, 17 ianuarie 2021, 15:50)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Alexa01

   Semnatura digitala...
   • +7 (7 voturi)    
    cont medic (Duminică, 17 ianuarie 2021, 21:15)

    TMTM [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    Sunt medic. Am cont pe cabinet (pt care e nevoie de CIF ANAF si semnatura digitala) si pe el pot inregistra pacientii cronici pt etapa a II a. Anterior am inregistrat personalul -in etapa Ia...Am si un cont personal , ca dvs, unde am inregistrat rudele peste 65 ani, fara boli deosebite
  • +1 (5 voturi)    
   Cum demonstrezi ca esti BOLNAV CRONIC? (Duminică, 17 ianuarie 2021, 18:32)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Alexa01

   baza de date a CNAS nu include pacientii care s-au diagnosticat la spital PRIVAT si evident nu ii include nici pe cei care mor 'de covid' pt ca nu sunt diagnosticati cu boli cronice fiindca nu s-au dus la medic (cunoscuti ca 'sanatosi tun' pt presa)
   • +2 (2 voturi)    
    ex:un medic iti da diag de obez.apari in registru? (Duminică, 17 ianuarie 2021, 18:45)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    sa zicem ca mergi la spital sa iti faci analize anuale si un medic specialist iti pune pe rezultatul analizelor si ca esti obez cronic.

    apare acest diagnostic inregistrat automat in registrul CNAS?

    Eu nu cred ca toti oamenii carora medicii de la stat le-au pus diagnostic de obezitate sau altele sunt inregistrati la CNAS
    • 0 (2 voturi)    
     da orice medic care (Duminică, 17 ianuarie 2021, 20:13)

     Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     iti pune un diagnostic cronic si-l inregistreaza in siui iti pune eticheta de cronic.
    • +1 (1 vot)    
     prezicere (Luni, 18 ianuarie 2021, 11:19)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Vom avea o epidemie oficiala de obezitate in urmatoarele zile in Romania.. :)
  • -1 (1 vot)    
   digisign (Duminică, 17 ianuarie 2021, 20:12)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Alexa01

   sau alta semnatura digitala, nu-i greu!
 • +3 (19 voturi)    
  mda... (Duminică, 17 ianuarie 2021, 14:34)

  vangall [utilizator]

  fata de alte tari, care se dau gigantice - desi nu este cazul - vezi tarile nordice, sau preferata mea Olanda - in Ro platforma de inscrieri, si in general campania de vaccinare merge mult mai bine. Ce este de apreciat: faptul ca oganizaorii sunt proactivi, daca ceva nu merge pe platforma, nu intra in panica, in citeva ore rezolva - vezi 3 ore vineri in care nu a functionat platforma si faptul ca tin cont de sugestii si rezolva cele sesizate; Suntem in faza 2 - alte tari nici nu au trecit de faza 1; Sambata m-am inscris pe platforma (49 ani, boala cronica - HTA grad 1 - cred ca 4 mil romani au HTA), nu am avut nevoie de nici un medic de familie, sau alte aspecte. Ii dai: telefon, adresa de mail, CNP, adresa domiciu, date CI, boala de care suferi - fara de care nu poti trece in mai departe. Am ales ca si punct de vaccinare un spital privat (Cluj-Napoca), am primit un numar de inscriere pe mail, data si ora primului vaccin, data si ora rapel. simplu ca buna ziua; va salut;
  • -3 (11 voturi)    
   Daca pt boli cronice ce necesita tratament .. (Duminică, 17 ianuarie 2021, 15:03)

   Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui vangall

   nu ai tratament ,asa e in romania , Acum e musai sa ai certificat de vaccinat, ca asa au gandit cativa progresistii pt lume!!!Sper ca cei ce platesc miliarde de euro pe vaccinuri nu au si cosmaruri cand dorm!!
  • -2 (12 voturi)    
   Ai fost vreodata in “preferata ta Olanda?” (Duminică, 17 ianuarie 2021, 15:34)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui vangall

   :)
  • +2 (6 voturi)    
   Foarte interesant, eu fac dializa de 13 ani, (Duminică, 17 ianuarie 2021, 18:35)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui vangall

   m-am inscris pe platforma dar nu mi-a luat boala cronica si mi-a spus ca voi intra in etapa 3, deci trebuie sa fiu validat sau de medicul de familie sau de centrul de dializa, deh, STS!
   • +2 (2 voturi)    
    dializa (Duminică, 17 ianuarie 2021, 21:18)

    TMTM [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    baza de date cu bolnavii cronici se actualizeaza permanent - fiecare casa judeteana o trimite..incercati si maine sa va programati
   • 0 (2 voturi)    
    Doamne fereste (Luni, 18 ianuarie 2021, 10:03)

    mitg [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Alta tampenie.

    E de ajuns o cifra din CNP sa greseasca medicul de familie in uploadul din Excel cu listele de pacienti, asta in cazul fericit in care se descurca la calculator.

    Iar la dializa de 13 ani chiar nu exista nici o scuza ca nu sunteti in sistem! Sincer mi-as suna medicul de familie sa ia masuri imediat
 • -3 (13 voturi)    
  Da (Duminică, 17 ianuarie 2021, 15:33)

  Luk [utilizator]

  O sa fim toti programati pana in 2023 cand o sa avem chiar si vaccinuri.
  • -2 (2 voturi)    
   da nu erai contra? (Duminică, 17 ianuarie 2021, 20:15)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   .
   • -1 (1 vot)    
    Contra? (Luni, 18 ianuarie 2021, 9:58)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

    Contra cui? :))
    • +1 (1 vot)    
     contra (Luni, 18 ianuarie 2021, 11:21)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Gică contra, contraș profesionist, troll la datorie.
 • -3 (9 voturi)    
  intrebare (Duminică, 17 ianuarie 2021, 18:11)

  Toni_Romania [utilizator]

  O PRIETENĂ, MEDIC MICROBIOLOG, zice ca este fff. ciudat e ca la cei vaccinati anti-C19 nu se face testul de anticorpi dupa vaccinare, inainte de rapel - ca fara testul asta cum se afla daca vaccinul are efect?... sau ce efect are?... cum fac ei "studiu pe populatie" fara acest test?...
  • 0 (6 voturi)    
   nu sunt interesati de studii ci de nr de vaccinari (Duminică, 17 ianuarie 2021, 18:35)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   ei nu sunt interesati daca vaccinul are efect sau nu, ci doar sa le iasa numarul de vaccinari de 10 milioane pana in septambrie.

   nu vezi ca ei anunta ca vaccineaza persoanele cu boli cronice dar dupa aia isi dau seama ca foarte multi bolnavi cronici nu sunt in bazele de date ale statului

   au aflat ca exista spitale private de abia astazi
  • +2 (2 voturi)    
   nu e nevoie (Luni, 18 ianuarie 2021, 0:59)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   testele respective s-au facut deja in faza a 2-a a testarii si se stiu cam care sunt nivelele de anticorpi. Testele respective dureaza mult timp si cele rapide nu sunt de incredere. Nu are rost sa fie facute
  • +1 (1 vot)    
   cine sa faca testul? (Luni, 18 ianuarie 2021, 11:23)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Daca UE deja a aprobat vaccinul, care a fost in teste inca din primavara trecuta, ce sens mai are sa investeasca Romania in testarea vaccinului?..

   Singurul "test" relevant acum este numarul de cazuri in populatia vaccinata vs populatia nevaccinata.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by