"Un fâs" - astfel descrie Rozalina Lăpădatu debutul înscrierilor pentru etapa a doua a vaccinării, în care, teoretic, au dreptul să se înscrie persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții luați în evidență cu o boală cronică și angajații din domenii esențiale, cheie.

"Lista la medicul de familie pică pentru că nimeni nu i-a spus medicului de familie ce să facă cu ea"
În ceea ce privește cea de-a doua variantă pe care o au la dispoziție pacienții cronici - înscrierea la vaccinare prin medicul de familie - vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România afirmă că nici aceasta nu stă în picioare, în acest moment: "Lista la medicul de familie pică pentru că nimeni nu i-a spus medicului de familie ce să facă cu respectiva listă."
Varianta înscrierii prin call center, la numărul unic înființat la nivel național în acest scop - 021.414.44.25 - nu a fost nici ea funcțională ore bune după începerea înscrierilor, lucru semnalat încă de ieri și de HotNews.ro: "Surpriză, nu se face conexiunea, e clar că a cedat psihic telefonul și a făcut o cădere nervoasă, iar acum se ascunde", spune Rozalina Lăpădatu.

De asemenea, bolnavii cronici care și-au tratat afecțiunea exclusiv la clinici/spitale private nu figurează în evidențele statului român și nu se pot înscrie în platformă, semnalează alți internauți.
O avalanșă de critici de la oameni care nu au reușit să se programeze a venit chiar pe pagina de Facebook a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, după ce acesta anunțase aseară că a reușit să își înscrie părinții pentru vaccinare, iar platforma "funcționează bine și este intuitivă". Ministrul Sănătății și-a schimbat între timp părerea, admițând că a evaluat situația "parțial greșit" și că a primit sute de reacții și comentarii pe această temă.
Concluzia Rozalinei Lăpădatu este că "ne-am pregătit 3 luni, am făcut strategie, avem Comitet National de Planificare, dar nu avem instrumente și am ratat startul. Iar domnul Gheorghiță declară 'că programările persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice se pot face individual, prin medicii de familie, prin serviciile de call center, prin direcțiile de asistență socială și prin aparținători.' Pe bune?!"

Cum te programezi pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare:
- Înscrierile pe platforma de programare au început, teoretic, de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15:00 (în prima oră platforma nu a funcționat).
- Vaccinarea efectivă începe de luni, 18 ianuarie.
- Programarea implică alegerea unei zile, ore și a unui centru unde vei merge să te vaccinezi.
- Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin înscrierea pe platformă, prin medicul de familie sau prin call center.
- Există un număr unic la nivel național - 021.414.44.25 -, iar sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite în fiecare județ.
- O altă modalitate de programare va fi prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care își pot face cont și pot înscrie pe platformă până la cel mult 10 persoane din familie.
- Aceeași procedură este și în cazul persoanelor cu boli cronice, cu recomandarea autorităților ca acestea să fie înscrise pentru vaccinare de către medicii de familie.
- Angajații din activități în domenii-cheie vor putea fi înscriși în platforma de vaccinare și de către angajator. Persoana înscrisă intră apoi în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, după care selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.
Cine se poate programa pentru vaccinare în etapa a doua a campaniei:
- 1. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani
- 2. Bolnavii cronici diagnosticați cu una dintre următoarele afecțiuni, luați în evidență:
- Diabet zaharat
- Obezitate
- Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
- Afecțiuni cardiovasculare
- Afecțiuni renale
- Afecțiuni oncologice
- Afecțiuni pulmonare
- Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
- Afecțiuni hepatice moderate/severe
- Afecțiuni autoimune
- 3. Angajații din "domenii-cheie, esențiale":
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital;
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Iar medicii de familie ar trebui sa-si introduca lista in sistem, asa li s-a spus. Mama a vrut mai repede ca sa nu stea dupa medicul de familie. Ea avea dreptul din prima etapa, dar nu a avut certificat digital. Dar, de , atunci nu a scris nimeni articole, categoria respectiva n-a avut destule pile in presa. Unii stomatologi s-au inscris prin colegiul lor de ex. Cine nu s-a descurcat, aia e.
Surpriza a venit ieri cand am incercat de mai multe ori sa ma programez la vaccinare si surprize surpize ce sa vezi nu figurez niciunde ca as avea boala cronica...
Sunt in evidenta la medicul de familie cu boala autoimuna...tiroidita si la medicul curant de la INstitutul Parhon...Asa ca tu ai grija ce vb ca adevarul este de partea noastra si a bolnavilor cronici ce nu se gasesc niciunde in aceasta platforma greoaie si prost corelata cu realitatea
Platforma este in momentul de fata pt cei de peste 65 de ani...restul Dumnezeu cu mila
De ce mama ei de treaba la privat cand lucreaza cineva la un proiect e capabil sa includa toate astea iar la stat nu stim ca e important.
Numai ieri am vazut un alt exemplu, cum ministru educatiei spunea ca e un studiu eronat acela in care raspunsurile profesorilor erau pe 2 cateogii, daca vor sa se vaccineze si daca nu vor sa se vaccineze, iar la categoria nu cica erau si aia care nu raspunsesera din cvarii motive (ca nu au fost intrebati ca nu au fost gasiti, ca au raspuns dar nu le gasesc fisele, sau ca au zis nu stiu) Deci el in loc sa aiba DA, NU si Nehotarati/Absenti. Au pus la gramada, iar acum mai trebuie sa faca o data studiul. Asta este ca si cum un copil de clasa 1 a facut studiu asta. Asta inseamna bataie de joc pe banii publici sau incompetenta de nivel inalt!!!
Primul criteriu de succes al unui sistem nou este sa fie simplu si usor de folosit, sa aiba utilizatorii chef sa lase la o parte hartiile sau tabelele excel.
Am reusit si eu azi sa imi programez parintii, asta dupa ce am injurat o jumatate de ora cu ei pe telefon ca au o interfata de iti vine sa bagi mana prin ecran si sa strangi programatorul de gat.
Sunt obisnuit cu birocratia digitala romana si pana la urma am reusit sa ii programez, dar ma gandesc la cei care nu au nervii sa se certe cu calculatorul sau pur si simplu nu au copii/nepoti care sa ii ajute.
Bataie de joc.
si da, cand lucrezi la stat si ai toate mijloacele la dispozitie nu exista scuze pentru asa ceva.
Mai bine intreaba-ti medicul de familie de ce nu apari pe lista.
Am vorbit cu medicul de familie si nici el nu a putut sa ma inscrie, primeste acelasi mesaj, si nu stie in ce "lista"ar fi trebuit sa ma inscrie.
E pur si simplu bataie de joc.
https://ehr.des-cnas.ro/cnasportalext/index.html#/acces
Mai mult, campionul postarilor - Zache, spune ca ar fi cazul ca USR sa-si puna directori in functii.
Concluziile sa si le traga fiecare...
De ce trebuie sa stam la mana medicilor de familie?
Ei nici nu iau la mana toate dosarele, incarca doar cei care vin luna de luna sa isi ia reteta compensata, cei care si le cumpara din banii lor lunar nu apar nicaieri.
Persoana cu boli cronice stie cel mai bine ce boala are si ar trebui sa aiba intreaga responsabilitate a declararii unei boli si a demostrarii cu documente medicale.
E un haos total, si Dumenezeu cu mila !
2, exista si varianta ca medicii de familie sa trimita la sts excel sub forma de tabel cnp si boala cronica si gata.
No acum zic ca si capra si varza sunt salvate.
Hai cu vaccinarea!
Io astept etapa 3 dar nu mai am rabdare.
deci ?
Iată că merge. La trei săptămâni de la primele doze.se.pot vaccina bătrânii și cei bolnavi. Acum o săptămână ne întrebam când se termină etapa i. Iată că se mișcă bine echipa asta.
costa 1 leu plus 3 poze format standard
dupa programarea prealabila pentru depunere documente (certificat nastere, casatorie, etc) cum spuneam in 3 zile aveti dovada ca sa puteti sa va inscrieti pentru vaccinare
singurul lucru bun facut de cei din tara noastra (fiecare tara are standing orders-urile ei) este:
1. sa scoata somiti precum: colonelu valerica, beatrice si securistul cu par alb la tv sa dea din maini si sa asigure ca " TOTU VA FI BINE MAINILE IN AER SI STRIGA CU MINE.
2. sa creeze valva si circul cu cei care nu cred in vaccin,
DE ASTA SA FITI SIGURI... restu ca o sa va vaccinati voi, ca o sa fie bine, ca vin dozele cu hercules si cu tiru...selfiuri cu arafatelu si werner sunt umpluturi menite sa va distra atentia.
retineti: massmedia este atent supravegheta de doctori docenti si specialisti în dezinformare-manipulare și represiune internă!
Nimic nu e la voia intamplarii.
Pentru miștouri, așteptați să mai ajungă o tura de vaccinuri.
PS: Si daca mor, tot martorii astia spun ca Guvidu e Prioritate, resul nu conteaza! Faini uamini
iarna nu este ca vara si nici etapa 2 nu este nici macar ca etapa 3...
PS
Putem vorbi de un boicot al unor medici de familie sau este doar o imensa neglijenta a medicilor de familie sau/si sts???
Nu bolnavi cronici. Ci BOLNAVI CRONIC.
Asa cum nu se spune bolnavi psihici. Ci bolnavi psihic.
Vor zice unii: "Băi esti nebun, ce te-a apucat? De asta ne arde noua?"
Pai uite ce m-a apucat: mama mea a fost româncă.