Persoanele peste 65 de ani și cele cu o afecțiune cronică reprezintă mai mult de 75% din totalul programărilor în cea de a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19, care a început vineri în România, potrivit Ministerului Sănătății. Statistica a fost postată pe Facebook și de către premierul Florin Cîțu, cu mesajul "programările merg bine".
Etapa a doua a campaniei de vaccinare este destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum și personalului-cheie care desfășoară activități în domenii esențiale.
Datele transmise duminică dimineață de Ministerul Sănătății, în baza informațiilor de la STS, arată că de vineri, când a început etapa a doua a campaniei de vaccinare, și până sâmbătă la ora 20.00, metoda de programare a fost următoarea:
- 52,6% au fost persoane fizice, programate individual
- 30,59 - angajatori
- 12,52 s-au programat prin call center
- 4,29 s-au programat prin medici
Categoria programată:
- Lucrători din domenii esențiale - 21,73%
- Persoane cu o afecțiune cronică - 22,01%
- Persoane peste 65 de ani - 56,26%.
Florin Cîțu: Programările merg bine
Statistica, realizată de STS, a fost postată pe Facebook și de către premierul Florin Cîțu.
"Programările merg bine. Campania de vaccinare merge bine. Peste 75% din persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele mai afectate de coronavirus, se vor vaccina în perioada imediat următoare", a scris Cîțu.
Reamintim că platforma de vaccinare nu a funcționat vineri, timp de aproximativ 3 ore, iar autoritățile spun că situația a fost cauzată de transferul datelor înregistrate în aplicația folosită în etapa I de vaccinare în aplicația folosită în etapa a II-a de vaccinare, dar "situația este sub control și specialiștii STS asigură suportul necesar pentru buna funcționare a acesteia".
Autoritățile afirmă că volumul cererilor a depășit posibilitatea alocării vaccinurilor din acest moment și că programările pentru vaccinare sunt condiționate atât de numărul dozelor de vaccin aflate în stoc la momentul efectuării operațiunii, cât și de numărul solicitărilor de înscriere la momentul respectiv.
Peste 196.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19, din 27 decembrie, când a început campania de vaccinare în România.
CITEȘTE ȘI:
normal ca sunt exceptii dar de exemplu la nivelul medicilor de familie cati fac telemedicina? adica isi stiu pacientii, ar putea sa le dea si consultatii online in vremurile pandemiei, sa-i intrebe daca se vaccineaza.
sa fie proactivi, sa inscrie ei pacientii foarte in varsta la vaccinare si s-ai anunte. din experienta mea ei asteapta sa ca cei in varsta sa afle singuri ca se pot vaccina in orasul lor, sa sune la ei pentru programare, sa vina si poate atunci ii programeaza daca mai sunt vaccinuri. daca nu, nu..
Ce naiba fac astia?
Iau salarii de 15 MII DE LEI pe luna si ISI BAT JOC DE PACIENTII LOR!!!!
Oricum e aberant. Ii pui sa faca munca de secretariat. E medic, nu asistent personal. Mai lipseste sa vina sa te ia de acasa cu masina lui, sa te duca la centrul de vaccinare.
Unde își programează pacienții ? Unde sunt locuri?
Trimiți o persoana de 90 de ani din sectorul 6 la Fundeni?
Ce telefon folosesc ? Al lor sau al pacientului?
Cum trimiți o persoana greu deplasările la vaccinare?
Etc...
Medicii de familie au și alta treaba, nu cred ca trebuie sa stea 3 ore in fata calculatorului sa facă 25 de tentative de login pentru ca la final sa afle ca nu mai sunt locuri.
Nu confundați medicii de familie nici cu ITstii nici cu jucatori de cazino online.
Dar sa minti asa , cu nonsalanta, sa zici .. programarea merge bine :)) ce incredere sa mai ai in el?
La ora asta daca Citu zice ca afara ninge, ma duc repede sa ma uit sa fiu sigur
Lasati, va rugam :))
S-a prins tatal tau ca nu e chrome, e firefox :)))))
Stiu ca pare greu de crezut, dar e doar cu un an mai batran decat Tim Berners-Lee ;)
dar le-am luat la rand pe toate din oras si de fapt era unul singur care avea chiar saptamana viitoare zeci de locuri.
e drept ca trebuiau sa faca ei direct un tabel pe site cu locuri disponibile in fiecare centru per saptamana, dar pana la urma daca am avut rabdare 5 minute am gasit.
Daca tu poti sa zici ca ai luat 40 de spitale la rand si ai avut consecventa sa incerci in continuare dupa primele 10, in care ai vazut ca nu se poate face programare, e o problema :))
Lumea a inceput sa nu mai poate evalua corect unde poate intinde minciuna ca sa ramana credibila :))))
O exprimare corecta ar fi fost ... "modul in care romanii se vor putea inscrie pentru vaccinare este bun, avem nevoie de vaccin."
dar sa spui ... programarea merge bine cand ea nu merge, iti taie increderea.
Niciodata nu va merge bine, pentru ca Pfizer nu o sa poata acoperi pt tot globul cererea, si oricum nu are niciun interes sa dispara virusul
2. Vezi raspunsul de pct. 1 , multi bolnavi cronici au fost programati de angajatori .Nu e adevart ca bolnavii cronici nu se pot programa pe platforma.Cei care au boli pentru care exista programe nationale de sanatate (ex. diabet , cancer) se pot programa pentra ca platforma e legata de bazele de date CNAS.
3. Hai sa nu fim carcotasi , Iohannis si Catu s-au vaccinat public ca sa dea un exemplu , nu cred ca undeva in Europa presedintele si premierul se programeaza prin platforma.
E clar că de la un anumit număr de programări (capacitatea maximă) încolo nu a mai funcționat sistemul. Mai încercați, poate nu veți avea succes/noroc la următoarea, nici la următoarea etc., dar la un moment dat veți reuși.
Eu am programat 3 membri ai familiei în 5 minute, am avut noroc...
Pana la urma m-am inscris prin telefon, a mers usor.
Ceea ce nu am inteles: din moment ce am peste 65 de ani, de ce mai e nevoie de adeverinta de la MF pentru boli cronice? Stie cineva?