Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că motivul pentru care la Timișoara vor fi operaționale de luni doar două centre de vaccinare este că va exista doar un număr foarte limitat de doze de vaccin disponibile săptămâna viitoare. "În România, principalul obstacol momentan nu sunt centrele de vaccinare sau platforma de programare, ci numărul redus de doze de vaccin", afirmă Fritz.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul Timișoarei spune că în România a trecut aproape neobservată știrea că Pfizer a anunțat vineri că trebuie să-și extindă liniile de producție a vaccinului în fabrica ei din Belgia, pentru a crește puternic capacitatea până în martie.

"Problema e că asta duce la o reducere a dozelor de vaccin produse în următoarele săptămâni și Pfizer nu poate livra tot ce a promis Uniunii Europene pentru luna ianuarie. În România, principalul obstacol momentan nu sunt centrele de vaccinare sau platforma de programare, ci numărul redus de doze de vaccin", a scris, sâmbătă, pe Facebook, Dominic Fritz.

El susține că motivul pentru care în Timișoara vor fi operaționale doar două centre de vaccinare începând de luni (la Iulius Mall și la Spitalul CFR) este că va exista doar un număr foarte limitat de doze disponibile săptămâna viitoare și că abia cu mai multe doze va avea sens să crească și numărul centrelor.

Fritz mai spune că echipa din Primărie și companiile private care au sărit în ajutor "continuă zi și noapte" să amenajeze toate centrele pentru momentul în care vor putea funcționa la maxima capacitate.

"Eu am mare încredere că la nivel european și național se fac toate demersurile posibile pentru a asigura ”porția” română de doze disponibile. Noi, la nivel local, facem tot ce ține de noi pentru a face din această campanie istorică de vaccinare un succes. Fiecare săptămână câștigată înseamnă vieți salvate și o economie care poate reporni mai repede", adaugă Fritz.

Livrările de vaccin Pfizer către UE au fost amânate pentru "3-4 săptămâni”, a anunțat vineri guvernul german, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Însă, în ciuda unei încetiniri a producției vaccinului anti-Covid Pfizer-BioNTech preconizată la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, Pfizer a dat asigurări că dozele așteptate de UE în primul trimestru vor fi livrate conform planificării, a declarat vineri președintele Comisiei Ursula von der Leyen.

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă că întârzierile de livrare a vaccinului din perioada următoare vor fi recuperate, Pfizer abordând acest ritm pentru a-şi recalibra capacitatea de producţie pentru trimestrul al doilea.

"Doar o săptămână primim 80%, după aceea revenim, dar se vor recupera. Ceea ce încetineşte în perioada următoare va fi recuperat în săptămâna următoare. Nu este decât o problemă decât de o săptămână. Ca să fie foarte clar, de ce a făcut Pfizer acest lucru: pentru a recalibra capacitatea de producţie, să avem acele 200 de milioane de vaccinuri în trimestrul doi. Deci este un lucru bun şi veţi vedea că nu se încetineşte procedura", a afirmat Cîţu.