Imunitatea colectivă împotriva Covid-19 nu va fi atinsă anul acesta, deși vaccinurile au început să fie distribuite în multe țări, a avertizat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Imunitate colectivă, BucureștiFoto: Alamy / Profimedia

„Nu vom obține (...) imunitate colectivă în 2021”, a spus ofițerul științific al OMS, Soumya Swaminathan, subliniind importanța continuării aplicării măsurilor protecție precum distanțarea fizică, spălarea mâinilor și purtarea unei măști pentru a controla pandemia.

Ea a lăudat „progresul incredibil” realizat de oamenii de știință care au reușit să dezvolte mai multe vaccinuri, sigure și eficiente, împotriva Covid-19 în mai puțin de un an.

Dar, a subliniat ea, desfășurarea lor „necesită timp pentru a produce doze pe scară largă, nu doar de milioane, ci de miliarde".

Swaminathan a asigurat că, în cele din urmă, „vor ajunge vaccinuri, în toate țările”. „Dar, între timp, nu trebuie să uităm că există măsuri care funcționează”, și-a amintit ea.

Potrivit acesteia, va fi necesar să se ia în continuare măsuri sociale și de sănătate pentru a limita transmiterea virusului „cel puțin până la sfârșitul acestui an”.

Referință: Revolta virusologilor din Germania împotriva celor care susţin imunizarea în masă

„Există un risc mare ca persoanele obeze, cele care suferă de diabet, de cancer, de insuficiență renală, de boli cronice de rinichi și plămâni, cele care au suferit un accident vascular cerebral sau un transplant și femeile însărcinate să facă o formă severă a bolii”, observă oamenii de ştiinţă germani, în frunte cu ”Christian Drosten, expert al Charitè din Berlin și consultant al guvernului Merkel. Pe scurt, este imposibil să izolăm și să protejăm o serie atât de mare și răspândită de oameni, spun virusologii germani, care demontează astfel fundamentul Declarației de la Great-Barrington.

Mai mult, observă ei, nu este încă clar cât durează imunitatea, după contractarea virusului. În lumina acestui fapt, propagarea imunității de turmă fără un vaccin este „lipsită de etică” și extrem de riscantă din punct de vedere medical, social și economic.