Ciocnirea dintre virusologi cucerește scena mondială. Iar verdictul celor mai autorizați oameni de știință germani privind celebra declarație Great-Barrington este unul fără echivoc. Tradus din limbajul tehnic: o nebunie, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Pacient coronavirus GermaniaFoto: Profimedia Images

Documentul redactat de trei virusologi britanici și americani, care a colectat deja sute de mii de semnături, sugerează imunizarea de turmă prin izolarea celor mai fragile categorii, o strategie care ar permite persoanelor care riscă cel mai puțin să „ducă o viață normală”. Însă, potrivit colegilor de la Societatea Germană de Virologie (GfV), care au elaborat un contra-document, procedând astfel, există riscul „unei creșteri exponențiale a deceselor”.

„Există un risc mare ca persoanele obeze, cele care suferă de diabet, de cancer, de insuficiență renală, de boli cronice de rinichi și plămâni, cele care au suferit un accident vascular cerebral sau un transplant și femeile însărcinate să facă o formă severă a bolii”, observă oamenii de ştiinţă germani, în frunte cu ”Christian Drosten, expert al Charitè din Berlin și consultant al guvernului Merkel. Pe scurt, este imposibil să izolăm și să protejăm o serie atât de mare și răspândită de oameni, spun virusologii germani, care demontează astfel fundamentul Declarației de la Great-Barrington.

Mai mult, observă ei, nu este încă clar cât durează imunitatea, după contractarea virusului. În lumina acestui fapt, propagarea imunității de turmă fără un vaccin este „lipsită de etică” și extrem de riscantă din punct de vedere medical, social și economic.