Vaccinarea împotriva coronavirusului dă naștere la reacții contradictorii printre francezi. Asta arată un sondaj efectuat pentru Le Figaro și Franceinfo în care au fost interogate pe 22 și 23 decembrie 1.004 persoane.

Coronavirus FrantaFoto: Bardos Florent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Astfel, chiar dacă descoperirea vaccinurilor ridică puțin moralul într-o țară unde îngrijorarea scade cu 6% în ultimele două luni, populația rămâne totuși majoritar refractară la vaccinare, cu un nivel de refuz de 58%.

Adică o creștere cu 8 puncte față de luna precedentă, în momentul în care primele vaccinuri au fost anunțate.

„De necrezut, în Franța, cu cât laudă savanții mai mult vaccinurile, tot mai puțini francezi vor să se vaccineze!”, spune Gael Sliman, președintele casei de sondaje Odoxa.

Privit în detaliu, acest front de refuz ascunde diferențe notabile după mai multe criterii.

După vârstă, 58% dintre cei trecuți de 65 de ani sunt gata să fie înțepați, dar numai 32% dintre cei între 35-49 de ani. Și mai uimitor, femeile sunt mai reticente. 69% dintre ele se opun, față de 54% dintre bărbați.

Mediul social arată o disparitate netă între muncitori, care refuză vaccinul într-o largă majoritate (73%), pe când 62% din cei cu studii superioare sunt gata să-l facă.

Politic, analiza este interesantă: cele mai puternice reticențe sunt ancorate în electoratul Marinei Le Pen (președinta partidului Rassemblement national) și Jean-Luc Mélenchon (președintele Partidului Socialist), refuzul atingând 68%, respectiv 60%.

Votanții lui Emmanuel Macron îl acceptă în proporție de 56%. După sosirea noului vaccin – considerată a fi o etapă decisivă de 53% dintre francezi – lupta cu virusul va fi de lungă durată, după cum apreciază mulți.

Doar 17% cred cu adevărat că boala va fi anihilată în următoarele șase sau nouă luni. 36% cred că va fi nevoie un an sau doi. Iar 46% nu se pronunță azi cu privire la deznodământul luptei.

Citește și: