Doar patru francezi din 10 doresc să se vaccineze împotriva Covid-19, potrivit unui sondaj publicat marți și care acordă Franței locul de "campioană mondială" în rândul țărilor refractare, în fața Rusiei și a Africii de Sud, scrie AFP.

Restrictii coronavirus FrantaFoto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În Franța, unde campania de vaccinare tocmai a început, 40% dintre persoanele intervievate ar accepta să se vaccineze împotriva Covid-19, potrivit acestui studiu Ipsos Global Advisor, în parteneriat cu Forumul Economic Mondial. Un procentaj în scădere în raport cu precedentul studiu din octombrie (54%) sau august (59%).

Potrivit studiului Ipsos Global Advisor, doar 43% dintre ruși sunt pregătiți să se vaccineze, urmați de cetățenii din Africa de Sud (53%).

Urmează Japonia (60%), Italia și Spania (62%) și Germania (65%).

China este în fruntea țărilor unde persoanele intervievate declară că sunt dispuse să se vaccineze (80%), în fața Braziliei (78%) și Marii Britanii (77%).

Statele Unite, unde a demarat o imensă campanie de vaccinare, sunt singura țară unde intențiile de vaccinare sunt în creștere (69% în prezent, 64% în octombrie).

Motivul principal al temerilor legate de vaccin este teama de efecte secundare (80% în Coreea de Sud, 76% în Japonia, 72% în Franța). Îndoiala legată de eficacitate este al doilea motiv în numeroase țări, în fața faptului de a nu te simți în pericol.

Urmează opoziția generală față de vaccinuri, care reprezintă circa un sfert din populația interogată în Rusia (26%) și Africa de Sud (23%), dar mai puțin de 10% în Coreea de Sud (7%), Japonia (8%) și China (9%). În Franța, 14% dintre persoanele interogate se declară anti-vaccin în general.

Studiul a fost realizat în 15 țări prin intermediul platformei online a Ipsos Global Advisor între 17 și 20 decembrie pe un eșantion de 13.542 adulți.