Demararea vaccinărilor a făcut obiectul criticilor în toată Europa - în special în Franţa, unde lentoarea procesului alarmează, şi în Germania, unde unii medici şi-au exprimat regretul că personalului spitalicesc nu i se acordă întâietate în absenţa dozelor în număr suficient.
„Aceste dificultăţi, pentru moment, nu se explică prin volumul comenzilor, ci prin insuficienţa la scară mondială a capacităţilor de producţie. Acesta este cazul pentru BioNTech”, a explicat Stella Kyriakides într-un interviu acordat agenţiei germane DPA.
După ce a comandat iniţial în noiembrie 200 milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania americană Pfizer şi de societatea germană BioNTech, UE a exercitat o opţiune de cumpărare a 100 milioane doze suplimentare pentru 2021.
Campania de vaccinare a început în ultimul weekend din 2020 în cele 27 de ţări ale UE, după autorizarea de către Bruxelles a acestui vaccin la sfârşitul lunii decembrie, el fiind şi primul autorizat în UE.
„UE a furnizat din timp finanţări BioNTech în valoare de 100 milioane de euro pentru a-şi dezvolta capacităţile de producţie. Situaţia se va ameliora puţin câte puţin”, a asigurat Kyriakides.
„Suntem din nou pregătiţi să ajutăm pentru a creşte capacităţile de producţie”, a insistat ea.
BioNTech mizează să pună în funcţiune din februarie o nouă unitate de producţie la Marburg, în Germania, capabilă să furnizeze 250 de milioane de doze suplimentare în primul semestru al anului 2021, a declarat vineri pentru Spiegel cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin.
Această instalaţie germană va consolida producţia uzinei belgiene din Puurs, unde sunt fabricate loturile de vaccinuri destinate UE.
BioNTech a indicat de asemenea că a încheiat contracte cu cinci fabricanţi farmaceutici din Europa pentru a creşte producţia. Negocierile continuă cu alte întreprinderi specializate, a precizat BioNTech.
În afară de Pfizer-BioNTech, UE încheiat alte cinci contracte (AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, Moderna şi CureVac) şi are în vedere semnarea unuia cu Novavax.
„Alţi fabricanţi cu care noi am încheiat contracte sunt pe punctul de a-şi vedea vaccinurile aprobate de UE”, a indicat Stella Kyriakides.
SUA prin comparatie are deja procurate / rezervate 600 mil de doze.
Daca le analizeaza temeinic si aproba evident mai tarziu decat cei care dau aprobari "conditionate" (US, UK etc)==> UE e birocratica, ineficienta, lenta, bla bla.
Decideti-va odata...
In plus, nu ne obliga nimeni pe noi si nicio tara sa stam doar "la mana" UE, fiecare poate/putea comanda si cumpara separat vaccinuri, cum au si facut deja nemtii si altii....
In ce priveste versiunile de vaccin, probabil ca in 2,3 luni, cu inca 4,5 aprobate, nu o sa mai fie nicio pb in distributia lor, macar sa vrea populatia sa se si vaccineze in procentul de 70 %...