Vaccinul Pfizer-BioNTech este deocamdată singurul vaccin împotriva Covid-19 autorizat în Uniunea Europeană, dar autorizarea sa relativ târzie de către agenţia specializată a UE şi cantitatea redusă de vaccin comandată de Comisia Europeană - care şi-a asumat încheierea contractelor cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre - conduc la un ritm lent de aprovizionare.
Întârzierile în distribuţia vaccinului au provocat consternare în Germania, unde mai multe regiuni au fost nevoite să suspende vaccinarea la câteva zile după lansare.
„În acest moment lucrurile nu arată bine - apare o lacună pentru că nu sunt alte vaccinuri aprobate şi noi trebuie să umplem golul cu vaccinul nostru”, a explicat publicaţiei germane Spiegel directorul general al BioNTech, Ugur Sahin. Acesta, împreună cu soţia sa Oezlem Tuereci, director medical al societăţii, au fondat această companie, intrată în parteneriat cu societatea farmaceutică americană Pfizer pentru producerea vaccinului împotriva Covid-19.
Responsabilii BioNTech au criticat decizia Comisiei Europene de a încheia contracte cu o serie de companii farmaceutice în speranţa că vor fi aprobate rapid vaccinurile acestora, ceea ce nu s-a întâmplat. „S-a presupus că multe alte companii vor veni cu vaccinul. Aparent aceasta a fost impresia, că vom avea destule, că nu va fi atât de rău şi că avem controlul. Acest lucru m-a surprins”, spune Sahin.
SUA au comandat în luna iulie 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, în timp ce Comisia Europeană a aşteptat până în noiembrie pentru a comanda jumătate din această cantitate. Mai mult, din cele 300 de milioane de doze comandate de UE, numai 200 de milioane au fost o comandă fermă, iar restul de 100 de milioane de doze au rămas ca opţiune, exercitată săptămâna trecută, dar cu termen de livrare încă neclar.
BioNTech speră să lanseze în februarie o nouă linie de producţie la unitatea din oraşul german Marburg, cu o capacitate de producţie de 250 de milioane de doze în prima jumătate a anului. Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a promis într-un mesaj pe Twitter că va face tot posibilul pentru ca această unitate să-şi înceapă activitatea cât mai repede.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) este aşteptată să avizeze pe 6 ianuarie şi vaccinul produs de compania americană Moderna. Ministrul Jens Spahn a cerut acestei instituţii europene să grăbească şi autorizarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, deja avizat în Marea Britanie şi vineri în India. Însă EMA a răspuns că este „puţin probabil” să dea acest aviz până la sfârşitul lunii ianuarie.
Ugur Sahin a mai spus că vaccinului Pfizer-BioNTech, care prin tehnologia ARN mesager instruieşte sistemul imunitar al omului să lupte împotriva coronavirsului, ar trebui să acţioneze şi împotriva noii tulpini de coronavirus descoperite în Marea Britanie. „Facem teste pentru a verifica dacă vaccinul nostru poate să neutralizeze această variantă şi vom afla mai multe curând”, a explicat el. Întrebat însă despre ce s-ar întâmpla în cazul unei mutaţii puternice, directorul BioNTech a răspuns că în acest caz ar fi nevoie de aproximativ încă şase săptămâni pentru a adapta vaccinul, ceea ce ar putea necesita o nouă aprobare din partea organismelor de reglementare.
Momentan pentru copiii intre 0-12 ani nu exista vaccin, nu este fezabil sa construim o societate covid-free avand un masiv rezervor de covid in copii.
Momentan prioritatea Moderna si BionTech este sa produca, produca si iar produca pana ce copiii vor putea fi si ei imunizati.
Abia dupa ce vom putea vaccina si copiii prin 2022-2023 vom avea o societate covid-free, cu conditia ca adultii sa fie complianti si sa renunte la teoria cipului-5g.
2. CIne esti tu, megaspecialistul lui peste prajit sa vii cu teoriile astea? Maine o sa consideram ca pentru binele public o sa venim sa te desproprietarim si tu nu o sa ai nici un drept de a te opune...binele public. ti-ar conveni?
este adevarat ca Pzifer are aprobare pentru utilizare asupra persoanelor cu varsta mai mare sau egala cu 16 ani, cel putin deocamdata.
Sunt stiri in acest sens si inclusiv site-ul firmei.
O parte din informatia de mai sus este falsa: firmele nu se preocupa numai de producere si producerea pentru ca aprobarile date deocamdata sunt conditionate de livrarea unor viitoare informatii care nu pot sa vina decat din studiile cerute de entitatile care reglementeaza utilizarea acestor vaccinuri
sigur ca in ultima vreme curg stirile jumatate adevarate, jumatate false care produc confuzie si sunt relativ usor de distribuit sau de introdus in capsor.
Nu stiu cum le scot unii oameni asa din context - probabil ca este o intelegere partiala sau sunt de rea credinta.
Si totusi nu ne vaccinam anual impotriva lor.
Si se pare ca motivul pentru care 70% din cei atinsi de Covid sunt asimptomatici sau au forme usoare sunt legate de anticorpii legati de alte viroze.