Comitetul naţional pentru vaccinare precizează în raportarea de vineri că, „potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 1 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:
1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 1.367
2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer-BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 11.656
3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 0 reacții comune și minore, dintre care:
– 0 reacții de tip local
– 0 reacții generale
4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 26 reacții comune și minore, dintre care:
– 4 reacții locale cu durere la locul injectării
– 22 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie)
De luni, teoretic ar trebui, incet, incet sa se ajunga la niste valori muuuuult mai mari. daca vrem sa terminam vaccinarea la vara cu doua doze, ne trebuie cam 1 mil de vaccinari pe saptamana, ceea ce suna fantasmagoric. Macar jumatate din asta sa avem...
Si daca e sa privim peste gard: https://ourworldindata.org/covid-vaccinations cu 0.06% suntem pe locul 15 in lume la procentul de vaccinati. Iar din UE (UK, SUA, Israel au inceput mult inainte vaccinarea), suntem pe locul 7...
Ba mai mult decat atat, pagina cu pricina este abia la inceput, autorii inca nu au invatat de unde sa colecteze datele din anumite tari, fiindca ma indoiesc ca vaccinarea inca nu a inceput in tari precum Spania, Belgia, Olanda, Suedia, Cehia, Slovacia etc tari pentru care site-ul (inca) zice ca nu exista date disponibile
Vezi:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/
Explozia de cazuri Covid-19 în condițiile când peste 10% din locuitorii tarii au fost imunizați demonstrează mai degrabă ineficienta vaccinului folosit.
Eficienta/ineficienta nu va fi probata decat de inbolnavirea/neimbolnavirea celor deja vaccinati si asta numai dupa 4 saptamani de la vaccinare!!!
Degeaba te informezi, daca nu esti in stare sa intelegi.
Acum lasand gluma la o parte, in oricare din tarile UE vaccinarea a fost pana acum spre 0, insignifiant, daca vrem 70% vaccinare la cei peste 18 ani pana la vara (desi deocamdata nu avem vaccin nici pentru maxim 50% din populatie, daca includem si Moderna).
De luni incepe vacci9narea de-adevaratelea, si abia la finalul saptamanii viitoare vom putea vedea cum sta fiecare tara.
Ati pornit bine cu planul cincinal: la vaccinati pe hectar aveti 0,06% capete de vita furajata din total, locul 15 in lume!
Cum la un capat al singurului tau neuronas sunt "rusii", banuiesc ca vorbesti despre ei. Si, mai banuiesc ca ii compari cu Romanika, ca despre asta era vorba in postarea la care "ai raspuns". (hahahaha, "ai raspuns", hahaha)
Din nou, ma bucur ca - in conformitate cu postarea ta - Romanika are "capacitati de productie" pentru vaccin mai bune decat Rusia.
Asa scrie in bula matale de facebuci, asa tre' sa fie...n'asa?
DACA rata de vaccinare se va mentine, ATUNCI se poate aplica o proportie (ceea ce tu ai facut). Problema este ca rata de vaccinare va creste foarte mult. Sau poate tu iti inchipui ca lucrurile vor merge si de acum inainte la fel ca in perioada 27 dec - 1 ian, cand erau sarbatori, concedii, si, cel mai important, doar un numar infim dintre centrele de vaccinare prezavute sa functioneze erau deja deschise? Ca sa nu mai spunem ca la inceput exista teama de necunoscut, lumea vrea sa se asigure intai ca vaccinul nu dauneaza celor care deja l-au facut, ca sa se decida sa se vaccineze si ei. Si, surpriza, pana acum in Ro s-au vaccinat deja 10.000 de persoane si inca nu au fost semnalate efecte adverse; il lume s-au vaccinat deja 10.000.000 (zece milioane) de persoane si tot nu au fost semnalate efecte adverse importante. Cand lumea de rand va obtine aceste informatii, n-o sa mai fie asa indecisa in privinta vaccinarii.
Mai mult, cand la stiri vei vedea ca zilnic se inregistreaza zeci si sute de morti, toate DOAR din randul persoanelor nevaccinate, atunci vreau sa vad ce vor mai zice antivaccinistii
ca să "eradichezi pandemia" (ceea ce o idioțenie gramaticală, pe care n-o mai discut)
ar trebui să vaccinezi simultan, adică în perioada de eficiență a vaccinului, 6 luni, 60% din populația globului, din care 80% din acești 60% în nucleul de eficiență, adică 3 luni. Nu îți mai explic matematic ce înseamnă asta, că oricum e imposibil.
Asta în faza 1.
În faza 2, creezi o centură de vaccinuri în jurul focarelor, ceea ce este iar irealizabil dat faptul că lumea nu respectă nicio carantină mai ales în țările civilizate, unde mobilitatea este foarte mare. S-a demonstrat că anchetele epidemiologice sunt vise frumoase.
Iar vă spun că tot acest efort înseamnă săparea unei gropi în care suntem deja. Se alocă extrem de mult efort într-o direcție extrem de greșită.
Peste 50 ani se va discuta despre asta ca despre stropirea cu DDT și "fumatul este sănătos".
Problema nu este că sunt reacții adverse la vaccin sau alte basme cu teoria conspirației. Problema e că este imposibil de luptat cu această problemă în acest mod.
1.
Nu ne putem vaccina toți simultan în perioada de eficiență. Terminați cu România. Vorbim de glob.
2.
Nu producem noi vaccinuri cu rata cu care face virusul mutații.
Se dau asigurări false că vaccinul protejează împotriva tuturor tulpinilor. Realitatea e că nu știe nimeni. Nici câte tulpini noi sunt, nici cât de bine reacționează vaccinurile existente.
Ceea ce e descurajant e că modul în care medicina este pregătită să reacționeze, adică cu teste clinice, este foarte departe de a depăși prin reacție rata de mutații a virusului.
Gândiți-vă doar că avem o bază de mutații de 100.000.000 de subiecți.
Există un entuziasm general legat acum de expedițiile în spațiul cosmic.
Oamenii capabili ar trebui să se concentreaze să rezolve această problemă, cum batem virușii.
Dar
asta e, lumea speră.
Eu o să traduc asta în pariuri economice, pt ca ăștia ca tine, "cu speranța".
Ca să fie mai săraci ca mine când se trezesc la realitate.
Dupa perioada asta asa-zisa de imunitate, care de fapt nu e imunitate absoluta, e o rezistenta foarte mare la inceput, care scade pe parcurs, ca la orice vaccin, nu-ti dispare de azi pe maine imunitatea. Daca in toata perioada asta esti re-expus frecvent la virus, sistemul imunitar tot capata cate-un refresh si fara vaccin nou, asa ca imunitatea se prelungeste automat, fara sa-ti trebuiasca vaccin.
Mutatiile recente, care cresc virulenta, au fost in mod specific analizate de Pfizer, sa vada daca modifica eficacitatea vaccinului. Aparent nu. Evident, doar un studiu clinic o sa zica sigur, da' ala dureaza inca un an, daca e sa fie facut.
Rata de mutatii, odata ce epidemia e adusa sub control, si numarul cazurilor scade la un nivel apropiat de cel al celor de gripa, sa zicem (adica cateva sute de mii pe an pe tot globul), scade si ea. Mutatiile-s multe cand virusul se inmulteste in multe organisme. Cand virusul nu mai are atat de multe gazde in care sa se inmulteasca, si cand multe mutatii mor in gazda in care s-au produs, pericolul mutatiilor nu mai e atat de mare.
In general, legat de mutatii, odata dobandita imunitate la o varianta de virus, e nevoie de acumularea a mai multe mutatii semnificative pana la re-expunere ca sa existe pericolul pierderii imunitatii. Aia e o chestie frecventa la gripa, pentru ca virusul gripal are o structura complexa, formata din mai multe segmente de RNA slab cuplate, care pot muta independent unele de altele. La virusul care provoaca COVID-19, se aduna cam o mutatie viabila la luna.
In al doilea rand, sa spunem ca pe unii vaccinul ii protejeaza 6 luni. Dar poate pe altii ii protejeaza mai multi ani. Minimul garantat este una, protectia in fiecare caz in parte este alta.
In al treilea rand, un vaccinat in afara perioadei de protectie foarte probabil va face o forma mai usoara decat cea pe care ar fi facut-o daca nu ar fi fost niciodata vaccinat, poate chiar o forma simptomatica, care ii va servi ca un ulterior "vaccin", ce ii va crea o imunitate care il va mai proteja ulterior pentru inca o perioada de timp. Si in plus, nu a mai fost nevoie de internare, micsorand presiunea pe sistemul sanitar...
Cat despre viteza cu care se poate face vaccinarea, Israelul a demonstrat ca e posibil ca o tara sa isi vaccineze 2% din populatie pe zi. Daca toate tarile ar face la fel... producatorii de vaccinuri sigur ar putea gasi o metoda sa isi mareasca capacitatile de productie.
Singura problema e legata de eventualele mutatii. Acum hai sa iti explic un lucru: vaccinul reproduce o mica parte a virusului, care e "invatata" de anticorpi, care la intalnirea cu virusul il vor ucide rapid. Probabilitatea ca o eventuala mutatie (schimbare punctuala a ADN-ului viral) sa se produca exact in acea portiune care a fost inclusa in vaccin este enorm de mica, de aia se presupune ca vccinurile ar trebui sa functioneze chiar si in cazul virusurilor care au suferit mutatii
Si speram sa nu ajungem vrodata la numar de infectari similar....
In viitorul foarte apropiat vor mai fi aprobate inca 2 vaccinuri, cel de la Moderna si cel de la AstraZeneca, acesta din urma are avantajul ca e mai usor de produs si depozitat chiar daca eficienta e mai mica.
Pana la vara foarte posibil sa fie vaccinati toti cei care vor dori.
2. Peste vreo 2 luni, cand vor incepe sa apara si dezavantajele nevaccinarii, sa vezi cum se schimba trendul... E deajuns sa nu te primeasca grecii su bulgarii pe litoral la all-inclussive, si se schimba radical perceptia...
Dupa spectacolul grotesc cu primirea celor 10.000 de doze astept sa fie o organizare de zile mari saptamanile urmatoare, ca doritori de vaccin sunt , din fericire , destui.
Se ia în calcul vaccinarea celor din alte categorii, înainte de finalizarea etapei i, astfel încât să crească rata de vaccinare?
totusi am avut o zi oficiala in care am sarbatorit inceperea vaccinarii,sincron cu majoritatea tarilor ue!(o sincronizare a birocratiei,incapacitatii si chiar a prostiei politice)