Ungaria a primit 6.000 de doze de vaccin rusesc împotriva Covid-19, a anunţat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook, fără să fie foarte clar unde şi dacă acest vaccin va fi administrat în Ungaria, informează Agerpres.

Doze din vaccinul rusescFoto: Dmitry Kurakin / TASS / Profimedia

Potrivit lui Szijjarto, experţi locali în domeniul sănătăţii îşi vor continua evaluarea pentru utilizarea vaccinului rusesc în Ungaria.

„Încărcătura (de vaccinuri) va fi transportată către Centrul Naţional de Sănătate Publică, unde experţi ungari vor avea o nouă oportunitate în a lua o decizie cu privire la cum să fie utilizat vaccinul”, a precizat Peter Szijjarto.

Potrivit regulilor Uniunii Europene, vaccinul rusesc Sputnik V trebuie să fie autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) înainte să poată fi utilizat în vreo ţară din blocul comunitar.

Planurile Ungariei de a întreprinde testări şi poate chiar de a produce vaccinul rusesc, un pas fără precedent pentru un stat membru al UE, a adăugat noi motive de tensiune cu Bruxellesul.

Rusia şi Ungaria au convenit luna trecută să li se ofere unor medici şi experţi ungari acces la procesul de fabricare şi la testele de laborator pentru Sputnik V.

Ungaria a început vaccinarea împotriva Covid-19 a angajaţilor din sistemul său sanitar cu vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, cu o zi înainte de majoritatea altor ţări din UE.

Szijjarto a declarat că executivul de la Budapesta va face tot posibilul pentru a aduce doze de vaccin cât mai repede în Ungaria, atât de la producătorii din Vest, cât şi de la cei din Est.

Citește și: