"Oamenii să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate" - este mesajul transmis de Mihaela Anghel, primul român care s-a vaccinat împotriva COVID-19. Ea are 26 de ani, este asistentă medicală generalistă la Institutul Național „Matei Balș” și a făcut parte din echipa care în 27 februarie a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Adeverinta de vaccinareFoto: RO-Vaccinare

"Am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin făcut până acum", a spus asistenta medicală.

Mesajul ei pentru români: "Să deschisă bine ochii și să vină să se vaccineze ca să scăpăm de această greutate ce ne apasă pe toți. (...) Să nu mai aștepte să se îmbolnăvească ei sau ce dragi ca să își dea seama că există această boală".

Întrebată care este cazul care a impresionat-o cel mai mult în aceste zece luni de pandemie, asistenta medicală a spus să este vorba despre un tânăr de 33 de ani.

"Suntem şi noi afectaţi de pierderea pacienţilor. În toţi aceşti ani de când lucrez aici, nu s-a întâmplat niciodată să avem atât atât de multe decese (...) A fost mai greu la început, pentru că nu am putut sta lângă familie. A trebuit să stăm izolaţi (...) A fost un caz destul de grav, un băiat de 33 de ani, care a fost în terapie intensivă cam trei luni şi jumătate în spital (...) Gândiţi-vă că toţi stăm îmbrăcaţi în acel echipament. Cinci-şase ore fără apă, fără aer, numai căldură şi transpiraţie", a mai afirmat asistenta medicală.

Campania de vaccinare anti-COVID a început în România duminică la ora 9.00, când a fost vaccinată prima persoană - Mihaela Anghel. Primele doze de vaccin au fost distribuite la Institutul Matei Balș din București și la celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus. În total, România ar urma să primească de la Comisia Europeană vaccin pentru imunizarea a 10,7 milioane de persoane. Vaccinarea populației ar urma să înceapă în primăvară.