Vaccinul realizat de compania Sinovac Biotech are o eficiență de 91,25%, iar rata este foarte probabil să crească pe baza rezultatelor testelor finale, au spus joi cercetătorii turci, în timp ce țara este a doua după Brazilia care vine cu rezultate pentru candidatul chinezesc, relatează Reuters.

Vaccinul CoronaVac al Sinovac BiotechFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Cercetătorii, care fac parte din consiliul științific al guvernului, au spus că niciun simptom major nu a fost detectat în timpul testelor cu CoronaVac în Turcia, în afara de o singură persoană care a avut o reacție alergică.

Turcia are un acord de achiziție de 50 de milioane de doze ale vaccinului CoronaVac până pe 11 decembrie, dar distribuirea a fost întârziată.

Ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a spus că vaccinurile ar putea ajunge în Turcia luni, adăugând că Turcia va vaccina aproximativ 9 milioane de oameni în prima tranșă, începând cu angajații din sănătate.

Rezultatul testelor din Turcia este mai bun decât cel raportat într-un test clinic separat al vaccinului, în Brazilia.

Cercetătorii brazilieni, care de asemenea desfășoară teste clinice de fază III, au spus miercuri că vaccinul are o eficiență de peste 50%.

Turcia a îneput testele pe 14 septembrie, iar cercetătorii spun că 1.322 de oameni au luat participat la teste.