Cercetătorii brazilieni au spus miercuri că vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinovac BioTech are o eficiență de peste 50% pe baza datelor preliminare, dar încă nu pun la dispoziție în mod integral rezultatele testelor lor finale la cererea Sinovac, relatează Reuters.

Vaccinul CoronaVac al Sinovac BiotechFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Brazilia este prima țară care încheie testele clinice finale ale vaccinului numit CoronaVac, dar o publicare a rezultatelor, mai întâi la începutul lui decembrie, a fost întârziată de trei ori.

Vaccinul anti-Covid-19 produs de compania chineză Sinovac are o eficiență de peste 50% în testele finale, a relatat miercuri ziarul Folha de S.Paulo, potrivit căruia compania a cerut institutului brazilian care face testele să aștepte până la 15 zile înainte să publice rezultatele complete, relatează Reuters.

Institutul Butantan, care conducere testele în Brazilia, și guvernul din Sao Paolo, care supraveghează institutul, a refuzat să comenteze.

Dacă cercetătorii rețin rezultatele complete, ar fi a treia oară când institutul face acest lucru, după ce inițial promiteau că vor furniza date privind eficacitatea la începutul lunii decembrie. Orice întârziere ar însemna un pas înapoi în eforturile Beijingului de a prinde din urmă producătorii de medicamente din vest în lupta de a domoli pandemia.

Sinovac ar fi al doilea producător chinez de vaccin care produce rezultate în testele clinice finale, după ce Emiratele Arabe Unite au spus luna aceasta că vaccinul Sinopharm are o eficacitate de 86%.

Citește și:

Vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinovac ar avea o eficacitate de până la 97% - date preliminare