Imunologul american Anthony Fauci, o persoană foarte respectată în Statele Unite și numit consilier pe Covid-19 de către viitorul președinte Joe Biden, după ce a fost deja membru al celulei de criză sub Donald Trump, a fost vaccinat marți împotriva coronavirusului, potrivit AFP.

Dr Fauci se vaccineaza anti CovidFoto: youtube.com

"Este un gest simbolic pentru restul țării, pentru a arăta că sunt extrem de încrezător în siguranța și eficacitatea acestui vaccin", a spus dr. Fauci, în vârstă de 79 de ani.

"Vreau să îi încurajez pe toți cei care au posibilitatea de a fi vaccinați să facă acest lucru, pentru a avea un scut de protecție asupra acestei țări și a pune capăt aceste pandemii", a adăugat el.

El este printre primii care au primit, în fața camerelor, o doză de vaccin Moderna, dezvoltat în parteneriat cu Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase pe care l-a condus din 1984. Vaccinul Moderna a fost autorizat vineri în Statele Unite.

Joe Biden, care intră în funcție pe 20 ianuarie, a anunțat recent că îl va numi pe Anthony Fauci în funcția de coordonator pentru criza Covid-19.

Încrederea este în creștere

Președintele ales Biden a primit vaccinul Pfizer luni. Pe de altă parte, Donald Trump, care avea Covid-19 la începutul lunii octombrie, nu a anunțat încă o dată pentru vaccinarea sa.

Miliardarul republican este criticat pentru că a minimalizat pandemia și pentru că a rămas în mare măsură tăcut în ultimele săptămâni cu privire la numărul cazurilor de coronavirus din Statele Unite, care continuă să bată recorduri triste. Țara este cea mai afectată din lume de către Covid-19, cu aproape 320.000 de decese.

„Vreau ca americanii să știe că am încredere absolută” în „siguranța și eficacitatea acestor vaccinuri”, a declarat ministrul Sănătății, Alex Azar, primind și o doză marți în timpul acestei ceremonie la sediul National Institutes of Health, în suburbiile Washingtonului.

În ultimele zile, mai mulți lideri și politicieni americani, inclusiv vicepreședintele Mike Pence, au ales să primească injecțiile în fața camerelor pentru a spori încrederea în vaccinurile împotriva coronavirusului.

Tot mai mulți americani spun că sunt gata să li se administreze un vaccin anti-Covid, deoarece primul, cel al Pfizer, a fost autorizat în urmă cu zece zile în Statele Unite.

Potrivit unui sondaj realizat de USA Today / Suffolk University de miercuri până duminică, 46% dintre cei chestionați spun că vor să primească vaccinul cât mai curând posibil - aproape dublu față de 26% la sfârșitul lunii octombrie.

În plus, 32% dintre respondenți spun că vor primi vaccinul atunci când alții l-au făcut deja înaintea lor și vor vedea că nu există efecte negative.