Vaccinurile împotriva COVID - 19 nu pot ajunge în Republica Moldova mai devreme de luna mai deoarece este pe la sfârșitul listei de așteptare dintre cele 92 de state din alianța globală pentru vaccinuri, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), citată de JurnalTV.md.

Republica MoldovaFoto: Facebook/ Guvernul Republicii Moldova

Pentru început, vor fi imunizați doar 20% dintre moldoveni. Ceilalți vor trebui să aștepte până când statul va avea posibilitatea să cumpere și alte doze.

Vaccinarea se va face la cerere, iar primii vor beneficia de preparat lucrătorii medicali, din domeniul educației, beneficiarii din centrele de plasament și persoanele trecute de 65 de ani, care suferă de boli cronice.

Vaccinurile anti-COVID vor fi transmise Moldovei de Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări.

"De rând cu 92 de state, care vor primi gratuit vaccin contra COVID-19, pentru 20% din populație. Mai departe, vom vedea care va fi vaccinul de pe piață și țara singură va trebui să-și cumpere acest vaccin...Noi așteptăm, cel mai devreme posibil, este luna mai, când țara va primi primul lot de vaccin", a declarat Anatol Melnic, șef de secție la ANSP.

"La noi sunt estimați ca să fie vaccinați în prima tranșă 700 de mii de oameni, câte două doze, asta avem la un milion și 400 de mii de doze de vaccin", a adăugat acesta.

În urmă cu o lună, Viorel Badea, președintele PNL Diaspora, a declarat că România va dona Republicii Moldova o parte dintre vaccinurile anti-coronavirus pe care le va primi de la Uniunea Europeană.